Kansanterveyttä parantavat sote-sovellukset – entä jos voisit nappia painamalla saada ennusteen omasta sairastumisriskistäsi?
Miltä näyttää kansallisten sote-sovellusten rooli tulevaisuudessa? Kansalaisten käyttöön suunniteltu hyvinvointisovellus mahdollistaisi esimerkiksi sen, että kansalaiset voivat itse arvioida omia terveysriskejään.
Terveysdatan toissijaisen käytön avulla voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveyshuollon anonymisoitua dataa tutkimuskäytössä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tekoälyä tai tilastollisia menetelmiä soveltaen on mahdollista ennustaa väestötason sairastuvuutta.
Terveysdatan toissijainen käyttö ja sen soveltaminen tutkimuskäytössä on jo mahdollista Suomessa toisiokäyttölain puitteissa. Esimerkiksi Atostekissa on juuri alkanut tutkimusprojekti, jossa tutkitaan Kanta-arkiston pseudonymisoitua potilastietoa sekä sen soveltuvuutta koneelliseen käsittelyyn ja esimerkiksi riskien laskentaan.
Tulevaisuudessa kansalaiset voisivat myös itse hyödyntää toisiokäytön terveysriskien tunnistamismenetelmiä. Kansalaisten käyttöön suunniteltu hyvinvointisovellus mahdollistaisi yksilötason sairastumisriskin ennustamisen kansalliseen sote-infraan tallennetun datan perusteella. Hyvinvointisovelluksen avulla kansalaiset voisivat esimerkiksi kartoittaa henkilökohtaisia terveysriskejään sekä arvioida oman elinajan odotteensa.
– Kelan on tarkoitus avata Kanta-palvelussa olevat tiedot myös kansalaisten hyödynnettäväksi hyvinvointisovellusten kautta. Alun perin tämän mahdollistavan lain piti astua voimaan joulukuussa 2023. Hallituksen esitys 246/2022 kuitenkin lykkäsi rajapintojen avaamista vuodella ja reseptitietojen osalta useammalla vuodella, kertoo Atostekin toimitusjohtaja Mika Torhola.
– Olisi ensiarvoisen tärkeää, että aikataulut pitävät, sillä tämä mahdollistaisi innovatiivisten ja kansanterveyttä parantavien ohjelmistojen kehittämisen tulevaisuudessa, hän jatkaa.
Lisää aiheesta Tulevaisuuden sairaala -tapahtumassa
Atostek on mukana 25.–26.4. järjestettävässä Tulevaisuuden sairaala 2023 -tapahtumassa. Pohjoismaiden suurin terveydenhuollon päättäjätapahtuma kerää yhteen hyvinvointialueiden johtajia ja tärkeimpiä alan päättäjiä Euroopasta.
Tapahtumassa Atostekin toimitusjohtaja Mika Torhola yhdessä THL:n kehittämispäällikkö Juha Mykkäsen sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin digijohtaja Jari Porrasmaan kanssa pohtivat kansallisten sote-sovellusten roolia tulevaisuudessa. Paneelikeskustelussa he nostavat esiin muun muassa uusien sote-sovellusten rakentamisen mahdollistamisen tärkeyden sekä toisiokäytön hyödyt.