skip to Main Content

Parempi hoidon jatkuvuus edistäisi monisairaiden terveyttä

Suomessa monisairauksien yleistyminen on kansanterveydellinen haaste, ja siihen kytkeytyvät terveydenhuollon kustannukset kasvavat hälyttävää vauhtia.

Lähes joka kolmas 18–64-vuotias mies ja lähes puolet saman ikäisistä naisista kantaa monisairauden taakkaa. Ikääntyneissä nämä luvut nousevat vielä dramaattisemmin, yli 75 prosenttiin. Näiden potilaiden hoidon jatkuvuuden ja laadun parantaminen ei ole ainoastaan inhimillinen, vaan myös taloudellinen kysymys. On arvioitu, että järjestelmällisemmällä hoidon koordinoinnilla ennenaikaista kuolleisuutta voitaisiin vähentää ja kustannuksia leikata jopa viidenneksellä.

Merkittäväksi ongelmaksi on tunnistettu hoidon pirstaleisuus. Lukuisat potilaat kertovat kokemuksistaan, joissa hoito ei kohtaa heidän arkeaan. Terveydentilan muutoksiin ei puututa ajoissa, toimenpiteitä tehdään päällekkäin ja potilas jää usein hoitopolun rattaisiin eksyneeksi sivustakatsojaksi. Hoidon koordinaation puutteet eivät ole vain järjestelmävika, vaan ne heikentävät merkittävästi ihmisten elämänlaatua.

Viime aikoina ratkaisuksi on usein esitetty omalääkärimallia. Vaikka malli tarjoaa tärkeän pohjan, se yksin ei riitä ratkaisemaan hoidon kokonaisvaltaisuuden ja koordinaation ongelmia. Hoidon jatkuvuutta voidaan tukea merkittävästi myös digitaalisin työkaluin. Tällaisesta esimerkki on Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Atostekin yhteistyössä kehittämä terveys- ja hoitosuunnitelmatyökalu. Se mahdollistaa yksityiskohtaisen keskustelun potilaan hoidon tarpeista ja tavoitteista.

Työkalun avulla voidaan rakentaa sujuvampi ja vaikuttavampi hoitosuhde, jossa kaikki hoitoon osallistuvat ammattilaiset jakavat saman tiedon riippumatta organisaatiosta. Tämä vähentää turhia toimenpiteitä ja parantaa potilaan kokemusta.

Digitaalisten hyvinvointisovellusten kehittäminen helpottuu vuodenvaihteessa, kun potilastietovaranto Kantaan liitetään toiminnallisuus, jonka avulla kansalainen voi saada potilastietovarannossa olevat tietonsa käytössään olevaan hyvinvointisovellukseen tai digitaaliseen asiointipalveluun. Potilaat voivat seurata esimerkiksi terveyden kehittymistä ja hoitosuunnitelman tavoitteiden täyttymistä matkapuhelimistaan.

Palvelun käyttö on kansalaisille vapaaehtoista, eli sovellus voi hakea kansalaisen tiedot Kannasta vain kansalaisen antamalla hyväksynnällä. Digitaaliset työkalut edistävät henkilökohtaisempaa ja osallistavampaa lähestymistapaa terveydenhuollon ja potilaiden arjessa.


Matti Eskola
Head of Healthcare Innovation
matti.eskola@atostek.com
+358 40 557 5355