skip to Main Content

Voiko riskiä sairastua ennustaa? Pfizerin ja Atostekin tutkimus selvittää Kanta-datan potentiaalia sairauksien automatisoituun riskien tunnistamiseen

Pfizer on yksi maailman suurimmista lääkealan yrityksistä. He halusivat selvittää, voisiko Suomen kansallisen terveystietovarannon avulla ennustaa sairastumisriskejä. Atostek tutki Kanta-datan toisiokäytön mahdollisuuksia riskilaskennassa.

Streptococcus pneumoniae, eli pneumokokki, aiheuttaa merkittävän terveysriskin, erityisesti vauvoille, iäkkäille ja perussairauksia poteville henkilöille. Esimerkiksi Suomessa pneumokokkirokotus kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja rokotus tarjotaan nuorille lapsille ja vain harvalle riskiryhmään kuuluvalle aikuiselle. Aikuisia tai riskiryhmään kuuluvia ei ole rokotettu tarpeeksi kattavasti.

Pfizerin teettämässä tutkimuksessa Atostek selvitti, voiko riskiä sairastua pneumokokin aiheuttamaan tautiin ennustaa hyödyntämällä Kanta-dataa. Kanta tarjoaa kattavan, valtakunnallisen potilastietokannan, jota voidaan käyttää yksilöllisten riskitekijöiden seurantaan. Tutkimuksessa analysoitiin 96 200 täysi-ikäisen suomalaisen asukkaan terveystietoja ja tunnistettiin jokaisen henkilön yksilöllinen riskikategoria.

Kanta-datan toisiokäyttö

Toisiokäytön avulla voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveyshuollon pseudonymisoitua dataa tutkimuskäytössä. Atostekilla on vuosien kokemus sote-alan tiedonhallinnasta sekä Kanta-datan hyödyntämisestä.

Suomessa kaikki terveydenhuollon palveluntuottajat kirjaavat terveystiedot Kantaan, joka luo ainutlaatuisen koko väestön kattavan RWD-tietoaltaan (Real World Data, eli reaaliaikaisesti tallentuva tieto).

Atostek kehitti riskiryhmäkategorisointimenetelmän, joka pohjautui Maailman terveysjärjestön (WHO) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pneumokokkitaudin riskiryhmämääritelmiin. Määritelmien avulla henkilö voitiin luokitella neljään eri riskikategoriaan. Tutkimusmenetelmänä hyödynnettiin luokittelua.

Tutkimustulokset ovat lupaavia tulevaisuuden kannalta. Tulokset osoittavat konkreettisen käyttökohteen henkilön terveysdatan automaattiselle analysoinnille useissa käyttötapauksissa. Automaattinen terveystietojen analysointi esimerkiksi nostaa tärkeät indikaatiot terveydenhuollon ammattilaisen nähtäväksi vastaanotolla ilman, että ammattilaisen pitää käydä läpi henkilön koko hoitohistoria ja tunnistaa kirjauksista merkittävät tekijät.

– Kanta-datan avulla kehitetty diagnoosipohjainen riskikategorisointi mahdollistaa menetelmän suoran hyödyntämisen esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla, havainnollistaa Atostekin laatupäällikkö Juho Leppämäki.

Tutkimuksen taustaa:

  • Pfizerin ja Atostekin tutkimus on jatkoa Atostekin Jasmine-tutkimusprojektille (Joyful ApparationS of Medical INtelligencE), jonka tavoitteena on tutkia terveydenhuollon tietojen käytännön hyödyntämistä lääketieteellisten riskien ennustamisen näkökulmasta.
  • Atostekin vanhempi ohjelmistosuunnittelija Viljami Männikkö tekee tutkimusaiheesta väitöskirjaa.

Lue lisää Kanta-datan toisiokäytöstä tutkimustarkoituksessa!


Pfizer on yksi maailman johtavista lääkeyrityksistä sekä alkuperäislääkkeiden ja -rokotteiden valmistajista. Uusien lääkkeiden ja rokotteiden tutkiminen ja kehittäminen ovat liiketoimintamme ytimessä. Haluamme luoda uusilla lääke- ja rokoteinnovaatioilla parempaa terveyttä kaikkialla maailmassa. – Breakthroughs that change patients’ lives.

 

Kiinnostuitko Kanta-datan toisiokäytöstä? Ota yhteyttä Atostekin asiantuntijaan!

Juho Leppämäki
Kanta-datan toisiokäyttö ja lääkinnälliset laitteet
juho.leppamaki@atostek.com
+358 45 113 8883

Varaa tapaaminen