Koodausta järven rannalla – Atostekin syyspäivän hackathonissa ratkottiin toimiston arkisia ongelmia
Atostekin työntekijöiden syyspäivässä kilpailtiin parhaan projektin toteutuksen tittelistä. Ryhmien aiheet vaihtelivat Internet of Toiletsista (IoT) Atostekin kiertävän pysäköintilupajärjestelmän kehittämiseen ja tiskikoneen tilan ilmaisimeen. Päivä oli täynnä kehitysympäristöjen pystyttämistä, suunnittelua ja ennen kaikkea ryhmäytymistä.
Koska maailmalla e-urheilu on kova juttu, päädyimme järjestämään hackathonin myös urheilullisissa merkeissä Varalan urheiluopistolla. Kahdeksan tunnin ohjelmointirupeamaan mahtui tutustumista uusiin työkaluihin ja ohjelmointikieliin, mutta myös uusiin rooleihin. Yksi hackathonin tavoitteista oli kokeilla roolia, jota ei muuten normaalissa arjessa pääse hoitamaan.
Hackathonin aiheena oli Atostekin järjestelmien parantaminen tai täysin uudenlaisten, toimistoelämää helpottavien ratkaisujen kehittäminen.
– Me otimme työn alle Atostekin oman tuntikirjausjärjestelmä Hourtrackin parannellun version tekemisen, kertoo Miika Järvinen. – Pääsin kokeilemaan uusia työkaluja ja työpäivä oli hyvin erilainen normaaliin päivään verrattuna. Tämä oli hyvä muistutus tämän työn monimuotoisuudesta, Järvinen lisää.
Kaunis järvimaisema tervetullutta vaihtelua Hermiaan
Varalan urheiluopiston seesteisissä maisemissa suunnittelu ja ohjelmointi sujui iloisissa merkeissä, vaikka haasteilta ei vältytty. Ryhmät oli muodostettu ennalta valikoitujen kiinnostusten kohteiden mukaan, joten ne poikkesivat paljon työprojektien ryhmistä.
Hackathon mahdollisti myös propellihatun päähän laiton ja uusien ratkaisujen innovoinnin. Muutama ryhmistä sai käteensä sensorit, joilla tarkkailla toimiston sisäilmaa. Haasteita sensoreiden kanssa oli alkuun paljonkin, jotta saatiin laitteisto toimimaan kertomaan keräämäänsä dataa.
– Alusta vaihtui alussa jo lennosta toiseen, mutta kyllä tästä hyvä tulee, kertoo Jouni Kortelainen toisesta sisäilmaryhmästä.
– Vielä mietitään, miten dataa havainnollistetaan sen jälkeen, kun se saadaan sensorista pihalle, nauraa Leena Eskola. – Saatiin se toimimaan ja systeemihän on hienompi kuin kellään! hän jatkaa.
Internet of Toilets?
Päivässä nähtiin myös hyvin käytännönläheisiä toteutuksia, kuten vessajonon digitalisaatio ja vessojen käyttötilanteen havainnoiminen.
IoT, eli Internet of Toilets -ryhmä on hiljainen ja keskittynyt projektin ohjelmointiin. Sensoreilla on tarkoitus havainnoida, mikä vessa on käytössä niin, että asiaa ei tarvitse käydä fyysisesti tarkastamassa. Tervetuloa, tulevaisuus!
Toisaalla pyritään modernilla sensoriteknologialla korvaamaan toimiston manuaalinen tiskiankkajärjestelmä, joka kertoo toimiston tiskikoneiden tilan.
– Kaikkea ei voinut testata valo-, lämpötila- ja kosteusantureilla. Jotain mekaanistakin piti jättää; tiskikoneen tyhjennettyään pitää nyt painaa nappia, hymähtää Mikko Eronen.
Päivän anti ei rajoittunut vain sensoreihin ja havainnointiin, vaan yksi ryhmistä sai tehtäväkseen luoda rekrytehtävän Atostekin uusille työnhakijakandidaateille. Miten sujuu?
– Se on salaista, kommentoi ryhmän jäsen Pauli Lammi ja naurahtaa.
Koodausta pitkästä aikaa
Osalle syyspäivään osallistuville oli tiedossa myös hyvin erilaista tekemistä, kuin toimistolla yleensä.
– Roolinvaihto on virkistävää ja oli kiva opetella uusia teknologioita… ja tietenkin päästä ohjelmoimaan pitkästä aikaa, toteaa Markku Haukijärvi, joka hoitaa leipätyönään Atostekin myyntiä.
Ryhmät ripoteltiin Varalan urheiluopistolle vaihteleviin miljöisiin. Rannassa saunalla ei vielä saunota, vaan tehdään töitä myös hyvin hiljaisesti ja tiiviisti. – Me tehdään softaa, Olli Kivelä naurahtaa.
Työn alla ryhmällä on kalenterivarausjärjestelmä, joka näyttää neuvotteluhuoneiden varaustilanteen oleelliset tiedot neuvotteluhuoneiden ovenpielessä.
Toisaalla aiemmin hankala kiertävien pysäköintilupien Excel-viidakko selvitettiin yhdellä painalluksella toimivaksi sovellukseksi.
– Kokonaisuutena tämä oli juuri sopivan kokoinen aihe hackathoniin, ryhmän jäsen Tomi Javanainen kertoo.
Viimeisessä ryhmässä rakennettiin Atostek Dashboardia, joka kokoaa hackathonin innovaatiot yhteen kojelautaan. Kojelaudasta on tarkoitus näkyä niin toimiston vessa- kuin tiskikonetilannekin.
– Päivä sujui todella joutuisasti, kun oli hauskaa tekemistä, Heidi Martikainen kertoo.
Jokainen ryhmä teki esityksen ideastaan ja lopputuotoksestaan illaksi. Ruokailun jälkeen Atostekin raati ja yleisöäänestys raakkasivat ryhmistä voittajan.
– Päivässä nähtiin upeaa heittäytymistä ja osallistumista, ja illalla päästiin sitten keskustelemaan eri ryhmien lopputuotoksista saunassa, summaa Atostekin HR-vastaava Annamari Lehtinen. – Hackathon tuntui uudelta idealta syyspäivään – ja onnistui hienosti!