skip to Main Content

Terveystietojen toisiokäytöllä kustannussäästöihin

Suomea pidetään terveystietojen toisiokäytön edelläkävijänä. Toisiokäyttö mahdollistaa uusia innovatiivisia ratkaisuja terveydenhuollon haasteisiin. Uusien ratkaisujen tiellä on kuitenkin sääntelyyn liittyviä haasteita. Aihetta käsitellään tarkemmin myös Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojenkäsittelyn tutkimuspäivillä 5.5. Jyväskylässä.

Kanta-palvelut sisältävät kattavasti ajankohtaista tietoa suomalaisten terveydestä. Toisiolaki mahdollistaa suomalaisten terveystietojen toissijaisen käytön tutkimuksessa, koulutuksessa, tilastoinnissa, tietojohtamisessa ja kehitys- ja innovaatiotoiminnassa. Toisiolain tavoitteena on että tietojen käyttö olisi sekä tehokasta että tietoturvallista.

Terveystietojen avulla ratkaisuja terveydenhuollon haasteisiin

Kanta-palveluihin on Suomessa tallennettuna kattavasti tietoja. Kanta-palveluihin tallennettujen terveystietojen avulla olisi mahdollista kehittää monia eri ratkaisuja terveydenhuollon tehostamiseksi.

Terveystietoja voisi hyödyntää esimerkiksi laajemmin tiedolla johtamisen käyttötarkoituksissa muun muassa laskemalla henkilöiden terveysriskejä, jolloin voitaisiin tunnistaa paremmin terveyspalveluja tarvitsevat henkilöt. Lisäksi tutkimalla eri alueiden välisiä eroja tietyn sairauden suhteen voitaisiin tehdä parempia päätöksiä siitä, minne tiettyjä terveydenhuollon resursseja kannattaa kohdentaa. Edellä mainitun kaltaiset ennakoivan terveydenhuollon ratkaisut toisivat suuria kustannussäästöjä terveydenhuollossa.

Toisiokäytön lainsäädäntö suotuisammaksi tietojohtamisen ja kehitys- ja innovaatiotoiminnan käyttötarkoituksiin

Tietojohtamisen käyttötarkoituksessa oman rekisterin ulkopuolisia Kanta-tietoja on mahdollista käyttää vain aggregoituna tilastotietona, mikä rajoittaa mahdollisten uusien ratkaisujen käyttötarkoituksia ja kehitystä. Sama haaste koskee kehitys- ja innovaatiotoimintaa, sillä siihen on mahdollista myöskin saada vain aggregoituja tilastomuotoisia tietoja. Ne eivät kuitenkaan usein ole riittäviä, kun halutaan kehittää uusia terveysteknologian ratkaisuja.

Terveystietojen toisiokäyttö on murrosvaiheessa. Suomessa toisiolain haasteet on tunnistettu ja toisiolakiin ehdotettu korjauksia. Tulevina vuosina myös tuore EHDS-asetus tulee muuttamaan terveystietojen toisiokäytön sääntelyä.

Uusien säädösten voimaan astuessa on tärkeä kiinnittää huomiota siihen, ettei niitä tulkita liian tiukasti, jotta ne mahdollistaisivat nykyistä joustavamman tietojen käytön. Erityisesti tietojohtamisen ja kehitys- ja innovaatiotoiminnan käyttötarkoituksissa terveystietojen toisiokäyttöön tulisi saada lisää liikkumavaraa ja joustavuutta.

Lisää aiheesta Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojenkäsittelyn tutkimuspäivillä 5.5.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojenkäsittely-yhdistys ry järjestää Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojenkäsittelyn tutkimuspäivät maanantaina 5.5.2025 Nova-sairaalassa Jyväskylässä. Atostekin ohjelmistosuunnittelija Emmi Eronen esittelee oman diplomityönsä Terveys- ja hyvinvointitietojen hyödyntäminen palvelukehityksessä sisältöä ja tutkimustuloksia tapahtumassa.

Diplomityössäni tutkin Kanta-tietojen hyödyntämisen mahdollisuuksia ja haasteita terveysriskilaskentaan perustuvissa ennakoivan terveydenhuollon ratkaisuissa. Työn tuloksena esille nousseisiin haasteisiin tarjottiin mahdollisia ratkaisuja, joiden avulla tietojen käyttö voitaisiin tehdä helpommaksi ja joissain tapauksissa ylipäätään mahdolliseksi.


Emmi Eronen
Ohjelmistosuunnittelija

Aloitin Atostekilla ohjelmistosuunnittelijana toukokuussa 2023. Valmistuin bioteknologian ja biolääketieteen tekniikan diplomi-insinööriksi maaliskuussa 2025. Atostekilla olen työskennellyt ohjelmistosuunnittelijana eri terveydenhuollon projekteissa, toiminut teknisenä asiakaspalvelijana sekä vastannut käyttöönotto- ja integraatioprojektien läpiviennistä. Minua kiinnostaa erityisesti terveydenhuollon haasteiden ratkaiseminen teknologian avulla.