
Voiko riskiä sairastua rasvamaksaan ennustaa? Pfizerin ja Atostekin tutkimus selvittää Kanta-datan potentiaalia sairauksien automatisoituun riskien tunnistamiseen
Pfizer on yksi maailman suurimmista lääkealan yrityksistä. He halusivat selvittää, voisiko sairastumisriskiä rasvamaksaan ennustaa Suomen kansallisen terveystietovarannon avulla. Atostek tutki Kanta-datan toisiokäytön mahdollisuuksia riskilaskennassa.
Yhä useampi suomalainen sairastuu vuosittain krooniseen maksasairauteen. Monissa tapauksissa sairaus löydetään sattumalta tutkimusten yhteydessä.
– Kroonisen maksasairauden varhainen havaitseminen on tärkeää, jotta sairauden eteneminen voidaan pysäyttää tai sitä voidaan hidastaa. Ihmisiä voidaan ohjata terveellisempään elämäntapaan, mikä itsessään vähentää riskiä merkittävästi. Korkean riskin henkilöille voidaan suositella lisätutkimuksia oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi, kertoo Pfizerin johtava RWE-asiantuntija Emmi Tikkanen.
– Lisäksi meitä kiinnosti suomalaisen Kanta-datan hyödyntäminen, siinä on valtava potentiaali tutkimustyön kannalta, hän jatkaa.
Kanta-datan toisiokäyttö
Toisiokäytön avulla voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveyshuollon pseudonymisoitua dataa tutkimuskäytössä. Atostekilla on vuosien kokemus sote-alan tiedonhallinnasta sekä Kanta-datan hyödyntämisestä.
Suomessa kaikki terveydenhuollon palveluntuottajat kirjaavat terveystiedot Kantaan. Atostek tutki aikaisemmin kehitetyn riskilaskurin soveltamista Kanta-dataan. Tutkimusmenetelminä hyödynnettiin luokittelua ja vapaatekstianalyysia.
Riskimallin soveltaminen todelliseen maailman dataan ei kuitenkaan ole yksiselitteistä. Tutkimuksessa havaittiin, että tarkan riskiarvion laskenta Kanta-datan perusteella vaatisi sekä lisäyksiä Kantaan että muutoksia terveydenhuollon ammattilaisten työhön.
– Nykyinen rakenteellinen Kanta-aineisto yksinään ei riitä tarkkaan riskilaskentaan. Kantaan ei ole tehty rakenteisia kirjauksia vyötärö-lantio-suhteen mittauksista, tupakoinnista tai alkoholin käytöstä, jotka ovat olennaisia riskitekijöitä monelle sairaudelle, sanoo Atostekin laatupäällikkö Juho Leppämäki.
– Onnistuimme kuitenkin löytämään selkeitä merkintöjä tupakoinnista ja alkoholin käytöstä vapaasta tekstistä louhinnan avulla sekä hyödyntämään niitä, Leppämäki jatkaa.
Tutkimustuloksista hyötyä myös tulevaisuudessa
Tutkimustulokset ovat lupaavia tulevaisuuden kannalta. Tulosten avulla Kanta-aineiston soveltuvuutta on mahdollista arvioida riskilaskennan syötteenä sekä tunnistaa paremmin haasteita.
– Tutkimuksen jälkeen saimme selvyyden siitä, mitä tietoa Kanta-palveluissa on tarjolla ja mitä tietoja on mahdollista hyödyntää. Löysimme myös vaihtoehtoja vyötärö-lantio-suhteen mittaamiselle. Mittaustulos voitaisiin esimerkiksi lisätä terveydenhuollon yleisiin mittauksiin tai mittaa voitaisiin kysyä henkilöltä suoraan muutamallakin eri tavalla, kuten älypuhelimen kameraa hyödyntämällä, Tikkanen sanoo.
Tutkimusten taustaa:
- Pfizerin ja Atostekin tutkimus on jatkoa Atostekin Jasmine-tutkimusprojektille (Joyful ApparationS of Medical INtelligencE), jonka tavoitteena on tutkia terveydenhuollon tietojen käytännön hyödyntämistä lääketieteellisten riskien ennustamisen näkökulmasta.
- Atostekin vanhempi ohjelmistosuunnittelija Viljami Männikkö tekee tutkimusaiheesta väitöskirjaa.
Lue lisää Kanta-datan toisiokäytöstä tutkimustarkoituksessa!
Pfizer on yksi maailman johtavista lääkeyrityksistä sekä alkuperäislääkkeiden ja -rokotteiden valmistajista. Uusien lääkkeiden ja rokotteiden tutkiminen ja kehittäminen ovat liiketoimintamme ytimessä. Haluamme luoda uusilla lääke- ja rokoteinnovaatioilla parempaa terveyttä kaikkialla maailmassa. – Breakthroughs that change patients’ lives.
Kiinnostuitko Kanta-datan toisiokäytöstä? Ota yhteyttä Atostekin asiantuntijaan!
Juho Leppämäki
Kanta-datan toisiokäyttö ja lääkinnälliset laitteet
juho.leppamaki@atostek.com
+358 45 113 8883