skip to Main Content
Kaksi ihmistä ideoimassa taulun ja muistilappujen äärellä.

Onnistu palvelumuotoilussa – älä anna valtaa ylpeydelle tai vihalle

Palvelumuotoilu on laaja käsite, ja se pitää sisällään esimerkiksi palvelujen kehittämistä ja suunnittelua muotoilun menetelmin. Laajuuden vuoksi alalla voi kuitenkin sortua helposti virheisiin. Mitkä ovat palvelumuotoilun pahimpia syntejä ja kuinka ne voi välttää? Tätä pohtivat ED Designin Mikä Röykkee ja Sami Pyörre.

Ylpeys

Palvelumuotoilussa ylpeys näkyy monesti liiallisena olettamisena. Palvelumuotoilija saattaa ajatella, että kyllä hän asiantuntijana tietää, mitä käyttäjät tarvitsevat. Liiallinen olettaminen johtaa kuitenkin helposti hyvin kapeaan ja suodatettuun näkökulmaan.

Ylpeyden synnin voi välttää, kunhan pitää ydintavoitteen kirkkaana mielessä koko prosessin ajan. Lisäksi käyttäjän tarpeet on otettava huomioon riittävän nöyrällä asenteella.

– Mennään oman boxin ulkopuolelle ja etsitään kaikki mahdolliset käyttäjät ja roolit, jotka voivat olla linkattuna käyttötarkoitukseen. Samalla ydintavoite on pidettävä kirkkaana mielessä, sanoo Röykkee.

Kateus

Syntinä kateus on yhtä paha kuin ylpeys. Palvelumuotoilun saralla kateus tarkoittaa käytännössä sitä, että omaa tuotetta, palvelua tai ratkaisua vertaillaan kilpailijan aikaansaannoksiin. Samalla tuskastellaan, kun oma tuote ei ole aivan yhtä hyvä.

– Silloin olemme tilanteessa, jossa ajamme autolla eteenpäin ja katsomme sivuikkunasta, kun joku tulee vierelle ja kiihdyttää ohi. Silloin päädymme itse peesaamaan, ja se on kuolettava virhe, kiteyttää Pyörre.

Jotta kateuden synti tulee vältetyksi, kannattaa suunnata katse ennemmin tulevaisuuteen.

– Oikea tapa on katsoa kauas horisonttiin ja etsiä sieltä se piste, johon haluaa tähdätä ja pyrkiä siihen suuntaan. Silloin voimme painaa reilusti kaasua, sillä meillä on fokus ja tiedämme, mihin olemme menossa, Pyörre tiivistää.

Entäpä miten muut kuolemansynnit kuten viha, laiskuus tai ahneus voivat koitua palvelumuotoilun kohtaloksi? Kuuntele podcast-jaksomme “Mitkä ovat palvelumuotoilun kuolemansyntejä?” ja opi sekä tunnistamaan että välttämään synnit!