skip to Main Content

Pian huoltajat pääsevät näkemään yli 10-vuotiaidenkin reseptejä ja terveystietoja – Atostek eRA läpäisi ensimmäisenä yhteistestauksen

Alaikäisten puolesta-asiointi on tulossa vuoden 2020 aikana.

Suomalaiset ovat laajasti toivoneet, että huoltaja pystyisi näkemään lapsensa resepti- ja terveystietoja Omakanta-palvelussa. Tällä hetkellä tämä on mahdollista vain, jos lapsi on alle 10-vuotias. 10–17-vuotiaiden tiedot ovat olleet huoltajien ulottumattomissa lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden varmistamiseksi.

– Käytännössä tämä on tarkoittanut esimerkiksi sitä, että 10-vuotiaan diabeetikkolapsen huoltaja on joutunut pitämään insuliinireseptien voimassaolosta ja uusinnasta omaa kirjanpitoaan. Huoltaja ei pääse myöskään näkemään lapsensa laboratoriotuloksia tai muitakaan kirjauksia, vanhempi konsultti Jani Peltovuori Atostekista valottaa.

Huoltajan asiointioikeuteen alaikäisen puolesta on kuitenkin tulossa muutos kuluvan vuoden syksyllä. Uudistuksen toteuttaminen käytännössä ei ole aivan yksinkertaista, sillä se edellyttää muutoksia Kelan Kanta-palvelun lisäksi myös potilastietojärjestelmissä sekä terveydenhuollon organisaatioiden kirjaamiskäytännöissä.

Alaikäinen ei ole automaattisesti aina päätöskykyinen

Lääkäri tai hoitaja kirjaa jatkossa tapauskohtaisesti, salliiko päätöskykyinen lapsi tai nuori tietojensa luovuttamisen huoltajille. 10–17-vuotias ei ole automaattisesti aina päätöskykyinen, vaan terveydenhuollossa arvioidaan asiaa hoitotapahtuma- tai käyntikohtaisesti. Esimerkiksi lääkehoitoa vaativassa vakavassa pitkäaikaissairaudessa lapsen oma etu voi edellyttää, että huoltaja pääsee käsiksi tietoihin.

– Meillä on ilo kertoa, että Atostek eRA on jälleen edelläkävijä ja läpäissyt ensimmäisenä Kanta-yhteensopivana järjestelmänä alaikäisen puolesta-asioinnin toiminnallisuuden yhteistestauksen sekä reseptin että potilastiedon arkiston osalta, Peltovuori sanoo.

– Olemme ajoissa valmiita – palveluamme oman järjestelmänsä Kanta-liityntään käyttävät järjestelmätoimittaja-asiakkaamme pääsevät siis hyvissä ajoin toteuttamaan toiminnon omissa sovelluksissaan. Suoraan eRAn web-käyttöliittymiä käyttävät asiakkaamme saavat puolesta-asioinnin toiminnallisuuden käyttöönsä heti, kun se on Kanta-palveluiden puolelta tuotannossa, hän jatkaa.

» Lue lisää Atostek eRAsta