skip to Main Content

Ennakoivalla reitinsuunnittelulla sujuvuutta ihmisten ja liikkuvien koneiden yhteistyöhön

Liikkuvien työkoneiden automaatiossa lähivuosien kasvu saavutetaan koneiden ja ihmisen yhteistoimintaa parantamalla. Mixed fleet yhdistää ihmisen ja robottien vahvuudet luoden turvallisempia, tehokkaampia ja joustavampia työympäristöjä. Atostekilla kehitetään mixed fleetin tarpeisiin sopivaa ennakoivaa reitinsuunnittelua.

Mixed fleetillä tarkoitetaan yhteistyötä, jossa ihmisen ohjaamat työkoneet ja automatisoidut liikkuvat työkoneet, kuten robottitrukit ja -nosturit, toimivat yhdessä. Yhteistyön avulla voidaan muun muassa vähentää inhimillisiä virheitä, siirtää tylsiä rutiinitehtäviä roboteille, parantaa tuotteen laatua sekä vastata työvoiman saatavuuden haasteisiin.

Haasteena ihmisten ennakoimattomat liikkeet

Kuinka voidaan varmistaa, että ihmisten ja koneiden yhteistyö toimii mahdollisimman turvallisesti ja saumattomasti? Jo pienet virheliikkeet voivat aiheuttaa koko liikennejärjestelyn sekasorron, mikä edellyttää joustavaa ja nopeaa reagointia robottien reittisuunnitelmien muokkaamiseen.

Ajatellaanpa käytännön esimerkkinä teollisuushallia, jossa ihmistyöntekijät ja robottiajoneuvot liikkuvat ristiin rastiin. Ihmiset sopeutuvat suhteellisen helposti yllättäviin muutoksiin, kun taas robotit ovat erittäin tehokkaita toistuvissa ja ennalta määrätyissä tehtävissä. Ne suunnittelevat liikkeensä tyypillisesti tarkasti etukäteen eikä suunnitelmien muuttaminen hetkessä onnistu helposti. Ihmisten ennakoimattomat liikkeet saattavat hankaloittaa robottien liikkumista, kuten tukkia ajoreitin tai aiheuttaa umpikujia ja ruuhkatilanteita.

Yhteistyön avuksi ennakoiva reitinsuunnittelu

Ihmisten ja liikkuvien koneiden yhteistyön edistäminen vaatii innovatiivisia ratkaisuja. Yksi mahdollisuus on ottaa käyttöön älykkäämpiä reitinsuunnittelujärjestelmiä, jotka pystyvät huomioimaan ihmiskuljettajat muutenkin kuin satunnaisesti liikkuvina esteinä.

Reitinsuunnittelun kannalta tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmän on kyettävä seuraamaan tai jopa ennustamaan ihmiskuljettajien tekemiä liikkeitä. Järjestelmän on myös reagoitava yllättäviin tilanteisiin nopeasti, käytännössä robottien reitit tai tehtävät on siis suunniteltava uudelleen tilanteiden muuttuessa.

Paikallista koordinaatiota ihmisten ja koneiden välillä voidaan tehdä esimerkiksi siten, että konenäkö tunnistaa ihmiskuljettajien tekemiä käsieleitä, joilla voi antaa yksinkertaisia ohjeita roboteille, kuten “seis, odota” tai “voit edetä”. Robotit puolestaan voivat kommunikoida aikeitaan ihmisille esimerkiksi valoilla, näyttämällä erilaisia kuvioita tai muita eleitä. Näiden taustalla on edellytys, että robotit voivat muuttaa ajosuunnitelmaansa välittömästi vuorovaikutuksen perusteella.

Ihmisten ja liikkuvien koneiden yhteistyön kehitys luo uusia mahdollisuuksia teollisuuden prosessien optimointiin, tehokkuuden ja työn mielekkyyden parantamiseen sekä turvallisuuden lisäämiseen. Ennakoiva reitinsuunnittelu tuo ihmiskuljettajille esimerkiksi suuremman itsenäisyyden ajoreittien valinnoissa, jolloin koneista tulee luontevia apuvälineitä.

Mixed Fleet -hanke

Mixed Fleet -hanke parantaa koneen ja ihmisen yhteistyötä, mikä kiihdyttää automaation hyödyntämistä ja kasvattaa tuottavuutta. Tutkimuslaitoksista mukana ovat Tampereen yliopisto ja VTT. Kolmivuotisen yhteishankkeen rahoittavat Business Finland sekä yritykset ja tutkimuslaitokset.

Osana hanketta Atostek kehittää uuden sukupolven menetelmäkokonaisuutta reitinsuunnitteluun liikkuvien koneiden ryhmille.


Lauri-Tapio Korhonen
Sales Manager
lauri-tapio.korhonen@atostek.com
+358 44 792 4525

Varaa tapaaminen