Ollin ura Atostekilla: Projektipäällikkönä oppii hahmottamaan kokonaisuuksia ja ihmisiä
Hyvän projektipäällikön tulee tuntea projekti ja tuote hyvin, mutta myös tiiminsä. Näin kertoo Atostekin projektipäällikkönä vuosia viihtynyt Olli Kivelä. Nuoruusvuosien tekniikan harrastaminen johti opiskelemaan Tampereen Teknilliseen yliopistoon Hervantaan ja myöhemmin Atostekille ohjelmistokehittäjäksi.
Olli Kivelä aloitti tekniikan harrastamisen jo pienenä ja tiesi ala-asteella, että ohjelmointi voisi olla se tulevaisuuden ammatti.
– Kirjoittamisen ja lukemisen jälkeen opettelin koodaamisen – ei mitään monimutkaista, mutta pieniä juttuja, Olli muistelee. – Ohjelmointi oli aina ykkönen. Seuraavana sitten tuli elektroniikka ja koneiden toiminta muuten.
Myöhemmin Tampereen Teknillinen yliopisto Hervannassa oli luonteva jatkumo ohjelmointi- ja tekniikkaharrastukselle, ja lopulta harrastuksesta tuli ammatti. Sivuaineina TTY:llä kiinnostivat digitaali- ja tietokonetekniikka, mutta myös hypermedia.
– Ohjelmoinnin perusteet olivat jo hanskassa ennen kuin aloitin opiskelut TTY:llä. Nyt jälkikäteen ajatellen olisi ollut myös kiva opiskella enemmän koneiden toimintaa – sitä on teoriapuolella vaikea opiskella itsenäisesti, Olli kertoo.
Suurin TTY:n anti oli kuitenkin ryhmässä työskentelyn harjoittelu erilaisissa harjoitusprojekteissa. Tiimityöskentelyä on vaikea opiskella yksin.
Kuusi vuotta Atostekilla
Kolme vuotta tietotekniikan laitoksella tutkimusohjelmiston kehitystä oli riittävästi ja kun Ollin opinnot TTY:llä alkoivat olla loppusuoralla, tuli työpaikan haku ajankohtaiseksi. Opiskeluajoilta Atostek ei kuitenkaan ollut tuttu.
– Mulla oli kavereita Atostekilla töissä, joten sitä kautta sain tietää avoimesta paikasta. Tänne pääsi nopeasti haastatteluun ja sitten jo tärppäsikin.
Olli on ollut nyt töissä Atostekilla aika lailla tasan kuusi vuotta. Atostek on muuttunut ympäristönä ja työpaikkana tuon kuuden vuoden aikana paljon: ympäristö on laajentunut ja yrityksen kokoluokka on kasvanut oleellisesti.
– Silloin kun tulin, henkilökuntaa oli ehkä noin 30 ja maanantaipalaverissa on jokaisella oma puheenvuoro, Olli naurahtaa. – Moni asia on muutenkin muuttunut, ja moni aloitetaululle kirjoitettu asia on konkretisoitu. Siitä tulee tunne, että asioihin voi oikeasti vaikuttaa.
Ohjelmistokehittäjästä tekniseksi projektipäälliköksi
Ennen projektipäälliköksi nousemista Olli toimi ohjelmistokehittäjänä useassa erilaisissa projekteissa pidempiä aikoja kerrallaan, myös projektissa jossa hän nykyään on projektipäällikkö. Uusi rooli toi kuitenkin paljon lisävastuuta.
– Rooliin kuuluu tehtävien allokointia, palastelua, suunnittelua ja tietenkin priorisointia, purkaa Olli päivän työlistaansa. – Vaikka asiakkaalla on omassa päässään projektipäällikkö, niin täällä päässä ohjataan ja annetaan ehdotuksia.
Atostekin arvoista järkiperäisyyttä Olli arvostaa eniten. – On tärkeää, että ymmärretään kaikki tekniset syyt taustalla, koska ne johtavat eri asioihin. Pitää tuntea tuote tai projekti tarpeeksi hyvin. Se on asiakkaallekin tärkeää, ja auttaa kaikkia pääsemään parhaaseen lopputulokseen.
Projektipäällikön rooli ei kuitenkaan tarkoita vain asioiden eteenpäin laittamista, vaan myös teknisen toteutuksen on hoiduttava.
– Kaikilla meillä on sormet mullassa – tai koodissa. Asioita ei voi delegoida vaan sokeasti eteenpäin.
Hyvä projektipäällikkö ymmärtää asiakasta, tiimiään ja projektia
Projektipäällikön rooli on opettanut paljon, mutta myös opettaa jatkuvasti. – Ihan eri tavalla oppii hahmottamaan kokonaisuuksia ja ihmisiä ylipäänsä, sekä ryhmätyöskentelyä, Olli hymähtää.
– Kun uusia ihmisiä tulee, niin usein he ovat tottuneet tietynlaiseen projektityöskentelyyn. Omasta maailmankuvasta poikkeaminen on aina hankalaa. Projektikäytännöt Atostekilla ovat erilaisia ja ehkä joustavampia, kuin jossain muualla. Se vaatii toteuttelua, jos tulee isosta ja jäykästä organisaatiosta meille.
Vaikka alussa asioiden hahmottaminen kokonaisuutena oli vielä vaikeaa, niin nykyään rooli on selkeytynyt ja asiakasymmärrys on parantunut.
– Meidän projektissa ei tehdä nähtävissä olevan käyttöiän järjestelmää, vaan vuosikausia kestävää tuotetta. Projektipäällikön täytyy tuntea tuote hyvin, mutta myös tiiminsä: tuottaako projekti hyvän tuotteen vai vaan hyvän laskutuksen? Olli summaa. – Meidän täytyy osata ennakoida asioita, jotta voimme reagoida nopeasti. Näin asiakkaatkin ovat pysyneet tyytyväisinä.
Projektipäällikkönä Olli on viihtynyt hyvin.
– Nykyinen rooli projektissa sopii hyvin mun maailmankuvaan. Työympäristö on mukava ja saan tehdä asioita, jotka ovat mulle merkityksellisiä ja kiinnostavia.
– –
Tällä hetkellä etsimme joukkoomme teknistä projektipäällikköä. Hae nyt!
Tutustu kaikkiin Atostekin avoimiin työpaikkoihin: http://rekry.atostek.com