skip to Main Content

Omien terveystietojen hallinnointi OmaKannassa – ota tietojen rajaamisessa nämä asiat huomioon

Viime aikoina kansalaisten terveystietojen hallinnointi OmaKannassa on ollut esillä mediassa (HS 10.4.2023). Mitä omien tietojen rajaamisessa kannattaa ottaa huomioon?

Potilaiden parhaan mahdollisen hoidon takaamiseksi on tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset pääsevät käsiksi potilaan tietoihin. Potilaan hyvä hoito ja potilasturvallisuus ovat Kanta-palveluiden perusta – samalla tämä edellyttää sitä, että sote-tieto liikkuu.

Mitä tietojen rajaamisessa kannattaa huomioida?

Voit antaa omille tiedoillesi luovutusluvan tai perua sen OmaKannassa. Voit myös rajata omien tietojen näkymistä asettamalla kieltoja muun muassa yksittäiselle käynnille tai reseptille. 

– Kieltojen asettamisten vaikutukset kannattaa huomioida käytännössä. Jos omia tietoja haluaa rajata, voi tehokkaan ja hyvän hoidon kannalta olla järkevämpää rajata yksittäisiä tietoja kaikkien tietojen sijaan. Esimerkiksi potilaan hoitohistoria saattaa sisältää lääkärille arvokasta tietoa. Lisäksi hätätilanteessa on tärkeää, että hoitohenkilökunta näkee potilaan tiedot, kertoo Atostekin ERA-tuoteomistaja Marjaana Karttunen.

– Omien tietojensa lisäksi vanhemmat näkevät OmaKannasta alaikäisten lastensa tiedot. Jos esimerkiksi reseptitietojen luovuttamisen kieltää, tarkoittaa tämä käytännössä sitä, että  reseptejä ei voi välttämättä uusia, Karttunen jatkaa.

Kenellä on oikeus katsoa tietoja?

Tietojen käyttö edellyttää hoitosuhdetta potilaaseen. Hoitohenkilökunnalla on oikeus katsoa vain sellaisia tietoja, joita hoitotilanteessa tarvitaan. Tietojen katselu ilman hoitosuhdetta on rikos.

– Kesäkuussa voimaan astuvan lakiasetuksen myötä hoitohenkilökunnan käyttöoikeuksia tulee rajata työtehtävän mukaan tarkemmin myös teknisesti. Vastuu oikeanlaisista käyttöoikeuksista on sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiolla, Karttunen painottaa.

Tietojen käytöstä jää aina lokimerkintä ja voit tarkistaa OmaKannasta, missä tietojasi on katsottu. Mikäli lokitiedoista herää kysyttävää, voit kysyä asiasta terveydenhuollon yksiköstä, jossa olet asioinut.