![](https://atostek.com/wp-content/uploads/2025/02/ai_maintenance_blog_900px.jpg)
Tekoäly – huoltohenkilöstön nopea ja tehokas työkaveri?
Generatiiviseen tekoälyyn ja suuriin kielimalleihin pohjautuvat tekoälyavustajat tarjoavat huoltohenkilökunnalle uudenlaisen tavan suorittaa työtehtäviä. Mutta miten nämä älykkäät puhetta tunnistavat ja tuottavat digitaaliset työkalut toimivat, ja mikä tekee niistä niin hyödyllisiä?
Huoltohenkilökunta kohtaa päivittäin laajan kirjon erilaisia koneita ja malleja, joista jokaisella voi olla oma monimutkainen korjaus- ja huoltoprosessinsa. Yksi suurimmista haasteista on tiedon löytäminen: kirjalliset ohjeet ovat usein laajoja ja vaikeaselkoisia, ja niiden selaaminen on aikaa vievää. Lisäksi ohjeet saattavat olla eri tiedostomuodoissa tai ne on jaettu hankalasti eri tietolähteisiin.
Tekoäly tuo mukanaan nopeutta ja tehokkuutta
Kun huoltohenkilöstö kohtaa odottamattoman ongelman tai tarvitsee pikaisesti tietoa huoltotiloissa työskennellessään, tarjoaa tekoäly nopean ja helpon tavan saada tarvittavat tiedot. Perinteisen tiedonhaun sijaan henkilökunta saa vastaukset suoraan työmaalla, ilman turhia keskeytyksiä. Lisäksi tekoälyavustajan tuki on saatavilla tarvittaessa vuorokauden ympäri.
Tekoälyavustaja vastaa huoltohenkilökunnan kysymyksiin, antaa ohjeita laitteiden korjaamiseen sekä tarjoaa vianmääritysohjeita ja käyttöohjeita. Tekoälyavustaja myös dokumentoi sekä kerää tietoa, ja vastaa käyttäjän kysymyksiin saamansa dokumentaation perusteella.
Tekoäly tuo mukanaan huomattavia tehokkuushyötyjä. Käytännössä tekoälyavustaja nopeuttaa huoltohenkilökunnan työtä, jolloin koneiden ja laitteiden korjausaika lyhenee merkittävästi. Nopeammat korjausajat tarkoittavat vähemmän tuotantokatkoksia ja tehokkaampaa toimintaa, mikä johtaa parempaan tuottavuuteen ja lopulta parempaan asiakastyytyväisyyteen.
Generatiivinen tekoäly ja suuret kielimallit
Huollon tekoälyavustajat pohjautuvat tyypillisesti suuriin kielimalleihin (LLM, Large Language Models) ja RAG-tekniikkaan (Retrieval Augmented Generation). Tekoälylle indeksoidaan erikseen huoltohenkilöstön tarvitsemaa dokumentaatiota. Tämä mahdollistaa tekoälyavustajan jatkuvan kehittymisen ja parhaan mahdollisen tuen tarjoamisen. Käytännössä suurten kielimallien käyttäminen edellyttää toimivaa verkkoyhteyttä, yhteydettömässä tilassa tekoälyn hyödyntäminen on hankalaa.
Tekoälyavustajat ovat tätä päivää ja ne ovat toteutettavissa yritysten yksilölliset tarpeet huomioiden. Atostek kykenee tarjoamaan myös luottamuksellisen tiedon käsittelyyn sopivia tekoälyratkaisuja.
Kiinnostuitko? Esittelemme sinulle mielellämme omassa käytössämme olevia demoja, ota yhteyttä asiantuntijaamme ja varaa aika demoesittelylle!
Joona Peni
Ratkaisumyyjä
joona.peni@atostek.com
+358 44 901 2409