skip to Main Content

Uusi tietojärjestelmä puolitti syöpäpotilaiden PET-kuvausten läpimenoajat Turussa

– Kiireellisten kuvausten läpimenoaikojen puolittuminen on mielestäni tärkein saavutus, sanoo Turun PET-keskuksen johtaja Juhani Knuuti.

Positroniemissiotomografia eli PET-kuvantaminen on huippunykyaikainen ja tärkeä menetelmä muun muassa syövän tutkimuksessa ja diagnosoinnissa. PET-kuvantamisen tehokas aikataulutus on haasteellista, sillä itse PET-laitteen lisäksi tarvitaan tarkkaan ajoitettua radiolääkevalmistusta.

– Päätimme hankkia uudenlaisen tietojärjestelmän, jotta voisimme saada kaiken irti PET-keskuksen moderneista laitteista ja henkilöstön huippuosaamisesta.

PET-keskuksille tarkoitettu tutkimusten aikataulutustyökalu on käytännössä puolittanut kiireellisten kuvausten läpimenoajat. Työkalu on osa Atostekin Turun PET-keskukselle toimittamaa PET ERP -toiminnan- ja tuotannonohjausjärjestelmää. Turun PET-keskus kuuluu maailman johtaviin PET-tutkimusten kehittäjiin ja PET-tutkimusten radiolääkkeiden valmistajiin, joka tekee potilastyön lisäksi tieteellistä tutkimusta. Vuosittain tehdään noin 6000 kuvausta.

– Kiireellisiä kuvauksia ovat esimerkiksi syöpäpotilaiden tutkimukset. Potilaat pääsevät kiireellisiin kuvauksiin aikaisemmin ja hoito voidaan aloittaa aikaisemmin, kuvailee Knuuti hyötyjä.

– Lisäksi kiireellisiä kuvauksia voidaan tehdä samassa ajassa enemmän kuin aikaisemmin, joten enemmän potilaita voidaan ottaa PET-kuvauksiin ja yksittäisen kuvauksen kustannus laskee, Knuuti jatkaa.

PET ERP -järjestelmän Turun PET-keskukselle toimittaa tamperelainen ohjelmistoyritys Atostek.

– Olemme käynnistäneet myös PET ERP:in vientiponnistelut ja ensimmäiset neuvottelut ulkomaalaisten PET-keskusten kanssa on aloitettu, mainitsee liiketoimintajohtaja Miika Parvio Atostekista.

Lisätietoja:

Professori Juhani Knuuti
johtaja, Turun PET-keskus
050 059 2998
juhani.knuuti@tyks.fi

Miika Parvio
Atostek
045 113 8881
miika.parvio@atostek.fi

PET ERP – PET-keskuksen toiminnanohjausjärjestelmä

PET-keskus

Turun PET-keskus(englanniksi)

Kuva: Turun PET-keskus