“Yksi asia on pysynyt samana, työnantajani Atostek” – Markuksen ajatuksia työnteosta ja elämästä
Seitsemän vuotta sitten maailma oli hieman erilainen paikka. Olin ollut IT-alalla töissä jo jonkin aikaa, mutta ohjelmistokehittäjänä olin vasta aloittelemassa uraani. Tässä jutussa pohdin muutamia asioita työelämästä, ja miten niiden kautta peilaan Atostekia työnantajana.
Tamperelainen Atostek oli jostain syystä vakuuttanut minut brändillään jo opiskeluaikanani. Muistan miettineeni Atostekin standin nähdessäni, että tuonne voisin joskus hakea töihin. En oikein osaa sanoa miksi, mutta koin, että tuon vihreänsävyisen firman olemus ja ideologia voisivat kohdata oman ajatusmaailmani kanssa. Atostek oli minulle sopivan tavallinen ja sopivan asiallinen. Tylsäkö? Ei välttämättä.
Atostek työnantajana
Vuosia myöhemmin visioni toteutui. Atostekilla pääsin kokeilemaan, olisiko unelmatyöni koodaavana UX-suunnittelijana sellaista, mitä kuvittelin sen olevan. Tuona aikana Atostek oli kuten niin moni muukin pieni tai keskisuuri softafirma: hieman suomalaista jäyhää luonnetta, jonkin verran perinteikästä toimistokulttuuria sekä paljon asiallista ja ihmisläheistä toimintaa. Ohjelmistoja kehitettiin ammattitaidolla ja asiakkaita kunnioittaen, kuten edelleenkin. Tämä sopi myös minun arvoihini paremmin kuin hyvin.
Kuluneiden vuosien aikana elämässäni on tapahtunut paljon asioita, mutta yksi asia on pysynyt samana, työnantajani Atostek. Silloin tällöin havahdun ja pysähdyn tämän kysymyksen äärelle: miksi olen edelleen töissä samassa firmassa? Eikö tällä alalla pitänytkään vaihtaa työpaikkaa muutaman vuoden välein?
Työpaikkaa vaihtamalla etsitään itselle etua tai jotain parannusta entiseen. Olisiko vaihtaminen paikallaan silloin, kun jokin asia tökkii, haluaa tehdä jotakin muuta tai haluaa vain lisää palkkaa?
Missä ohjelmistoalan työt sijaitsevat nykyään?
Jossain vaiheessa uraani haeskelin mielenkiintoisia työpaikkoja, ja päädyin jopa matkustamaan kotikaupungistani Tampereelta pääkaupunkiseudulle työhaastatteluun ihan vain mielenkiintoisen position takia. Työn vastaanottaminen olisi vaatinut muuttamista, eli aika isoista asioista alettiin puhua. Tämä ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Jälkikäteen huokaisin helpotuksesta, ettei tarvinnut muuttaa toiselle paikkakunnalle ainoastaan työn takia.
Toisin päin keissi voisi olla se, että elämäntilanteen muutos tulee ensin ja on tarve muuttaa. Pitäisikö silloin alkaa hakea uutta työtä uuden asuinpaikan lähistöltä? Ehkä joskus tilanne oli tämä. Mutta kuten tiedämme, tänä päivänä IT-työläisen maailma ei enää toimi aivan näin.
Nyt Atostekilla työskennellessäni minulla on valittavana melko laaja skaala paikkoja, missä voisin asua – käytännössä melkein missä vain. Olen päätynyt tekemään työt osittain toimistolla ja osittain etänä. Työni on todella itsenäistä ja projektini tiimi sattuu olemaan hajallaan, osa heistä myös muualla kuin Suomessa.
Paikkariippumaton työskentely sopii tällä hetkellä tilanteeseeni hyvin. Olen itse myös sitä sorttia, että kiintopisteen olemassaolo on minulle arvokasta. Pidän siitä, että minulla on toimisto, jonne voin mennä tekemään töitä aina, kun siltä tuntuu.
Jos itselleni tulisi syystä tai toisesta muutto, voisin valita kotipesäkseni Atostekin kolmesta toimipisteestä minulle lähimmän. Tampereen lisäksi Espoon ja Jyväskylän toimipisteet kattavat jo melko laajan maantieteellisen alueen. Vaikka näköpiirissäni ei ole isoja muuttosuunnitelmia, niin pelkästään tieto mahdollisuuksista on aika vapauttavaa.
Töissä saa myös viihtyä ja viheriäimmälle niitylle on aina hyvä palata
Tuossa taannoin globaalina etäaikana työnantajista alkoi tulla jossakin taustalla häilyviä himmeitä organisaatioita. Tuntui jopa hieman siltä, että firman nimi palkkakuitissa voisi olla ihan mitä vain, eikä mikään oikeastaan muuttuisi.
Nyt kun taas käyn toimistolla ja näen työkavereista muutakin kuin nimikirjaimet ruudulla, osaan arvostaa juuri omaa työnantajaani enemmän. Atostek on se firma, joka on kuunnellut toiveitani jo vuosien ajan, ja kuuntelee edelleen.
On ollut ilo nähdä, että Atostek on mukautunut ja muuttunut maailman mukana. Olivatpa uudet asiat sitten etuja työntekijöille tai sisäisen toiminnan kehittämistä, niin tällä saralla on menty oikeasti eteenpäin.
Minulle silmiinpistävää on ollut se, että vaikka henkilöstössä on vuosien saatossa ollut pientä normaalia vaihtuvuutta, niin useampi atostekilainen on palannut lähtönsä jälkeen niin sanotusti takaisin kotiin. Ehkä se ruoho ei olekaan vihreämpää toimistohotellin toisella laidalla. No ei ainakaan Atostekin vihreää.
Tätä ajatusta jään pohtimaan, kun keittelen toimistolla kahvit ja katselen ikkunasta miten aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja ratikka lipuu kohti Hervannan varikkoa. Elämä on hyvää, ja töissä on mukava olla.
Markus Jaakola
UX-ohjelmistosuunnittelija
Teen Atostekilla kokonaisvaltaista ohjelmistosuunnittelua ja UX-työtä. Työskentelen muun muassa web-kehityksen parissa ja kokemusta on kertynyt jo useilta eri toimialoilta. Minua kiinnostaa erityisesti käyttöliittymien suunnittelu ja toteutus.