Kiinassa terveydenhuollon tietojärjestelmäosaamiselle on tarvetta – ”Vaikka kiinalaiset ovat hyvin innovatiivisia, ei heidän oma kapasiteettinsa riitä ratkomaan kaikkia ongelmia”
Atostek on sopinut edustussopimuksen terveydenhuollon konsultaatioyritys Wellbridgen kanssa. Tarkoituksena on myydä Kiinaan Atostekin terveydenhuolto-osaamista, erityisesti Clinibus- ja Recibus-ratkaisuja. Kiinassa avainhenkilönä toimii Wellbridgen toimitusjohtaja Ulla Nurmenniemi.
Kiinan markkinoita tavoiteltaessa on tunnettava maan vaatimukset sekä tavat toimia. Kiinalainen kulttuuri onkin tullut Pekingissä useita vuosia asuneelle Ulla Nurmenniemelle hyvin tutuksi. Hän puhuu sujuvaa kiinaa, mikä helpottaa suuresti elämistä ja asiointia. Lisäksi Nurmenniemellä on pitkä tausta terveydenhuollon parista opiskeluiden ja työelämän kautta sekä Suomessa että Kiinassa.
Kiinassa suurin osa terveydenhuollon palveluista järjestetään julkisen puolen kautta. Asukkaita on paljon eikä sairauksia pystytä välttämättä toteamaan tarpeeksi varhaisessa vaiheessa. Maassa kaivataankin osaamista erityisesti kustannustehokkuuden lisäämiseen ja digitalisaation kehittämiseen.
– Kiinassa terveydenhuollon taso on hyvällä mallilla, ongelman aiheuttaa valtava populaatio. Yhdelle asiakkaalle on aivan liian vähän aikaa eikä lääkäreiden määrä asukasta kohden ei ole riittävä. Vaikka kiinalaiset ovat hyvin innovatiivisia, ei heidän oma kapasiteettinsa riitä ratkomaan kaikkia ongelmia, Nurmenniemi kertoo.
Ratkaisuna Atostekin Clinibus ja Recibus
Atostek tähtää Kiinan markkinoille Clinibus- ja Recibus-ratkaisuilla. Clinibus on moniorganisaatioympäristöön soveltuva terveystietojärjestelmä (Electronic Health Record, EHR), Recibus pilvipohjainen ja selainkäyttöinen lääkemääräyspalvelu. Molemmat terveydenhuollon ratkaisut ovat tietoturvallisia ja sertifioituja. Lisäksi niitä on mahdollista räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaisesti.
Kiinassa tietoturvasta pidetään erityisen tarkkaa huolta, eivätkä terveydenhuollon tiedot saa levitä maan ulkopuolelle. Lisäksi ulkomaisille tuotteille ja palveluille vaaditaan usein erillinen hyväksyntä. Palveluiden lokalisointi onkin erityisen tärkeää – varsinkin, kun kyseessä on terveydenhuollon tietojärjestelmät.
– Palvelua ei voi operoida suoraan Suomesta, vaan se täytyy kustomoida Kiinaan paikallisesti. Järjestelmät pitää siis räätälöidä yhteistyössä Atostekin kanssa, tiivistää Nurmenniemi.