skip to Main Content

Konenäöllä anonymisoitu kuvadata auttaa tieverkkojen kunnossapitoa

Atostekin konenäköä hyödyntävä järjestelmä perkaa ja anonymisoi kerättyä dataa sumentaen rekisterikilvet ja kasvot. Anonymisoitua dataa voidaan pysyväistaltioida ja hyödyntää tieverkkojen kunnon tarkastelussa.

Tieverkon ylläpito automatisoidusti nopeuttaa ongelmakohtiin puuttumista.

– Dataa kerätän kahdella 360-kameralla, jotka on asennettu auton molempiin päihin. Datan käsittelyyn tarvittiin sovellus, joka yhdistäisi kameroiden kuva-alan toisiinsa, ja jonka avulla käsiteltävän datan anonymisointi olisi vaivatonta, kertoo Unit Manager Arto Kuskelin Destialta.

Atostekin kehittämä järjestelmä voi käsitellä nauhoitetun kuvamateriaalin konesalissa jälkikäteen. Järjestelmälle annetaan syötteenä kuvavirta molemmilta kameroilta. Konenäkö tunnistaa yhdistetystä materiaalista ruotsalaisten ja suomalaisten rekisterikilpien lisäksi myös kasvot ja sumentaa ne.

Anonymisointi on välttämätöntä, jotta tieverkon kunnosta kerättyä dataa voidaan säilyttää, ettei aineistosta synny esimerkiksi GDPR:n alaista henkilörekisteriä.

Järjestelmä toimitettiin ratkaisuna Destialle, joka tekee mittauksia Ruotsin Trafikverketille. Trafikverket ylläpitää Ruotsissa valtion liikenneväyliä, kuten tieverkkoa ja rautateitä.