skip to Main Content

Syöpää ennustava tekoäly – Atostekin ja kiinalaisyliopiston yhteistyö etenee

Atostek on aloittanut Shanghai Jiao Tongin yliopiston kanssa yhteisen tutkimusprojektin. Tutkimusprojektin tarkoituksena on kehittää syöpää ennustavia algoritmeja.

Atostekin ja Kiinan yhteisen tutkimushankkeen tarkoituksena on rakentaa kansainvälistä yhteistyötä ja liiketoimintaa. Tutkimusprojekti on merkittävä avaus kahden maan terveydenhuollon sektoreilla.

Tutkimusprojektin tarkoituksena on kehittää yhteistyössä Shanghai Jiao Tongin yliopiston kanssa syöpää ennustavia algoritmeja tekoälyä ja datan toisiokäyttöä hyödyntäen. Algoritmit pohjautuvat sekä terveysdataan että genomitietoon. Tähän mennessä alustavia tutkimustuloksia on jo saatu.

– Syövän varhainen toteaminen on tärkeää niin yksilön kuin yhteiskunnan kannalta. Yhteistyöhankkeen perimmäisenä tavoitteena on edistää syöpäpotilaiden hyvinvointia ja vähentää terveydenhuollon taakkaa sekä Suomessa että Kiinassa, tiivistää Atostekin toimitusjohtaja Mika Torhola.

Atostekilla on yhteistyösopimus kiinalaisen konsulttiyrityksen (Wellbridge Ltd.) kanssa. Kiinassa avainhenkilönä toimii Wellbridgen toimitusjohtaja Ulla Nurmenniemi.

– Kiinan terveydenhuolto on tällä hetkellä isossa murroksessa. Asukkaita on paljon eikä sairauksia pystytä välttämättä toteamaan tarpeeksi varhaisessa vaiheessa. Tällaiselle yhteistyölle on todellinen tarve, Nurmenniemi kertoo.

Suomessa tutkimusprojektia rahoittaa Business Finland.