Tohtorit yritysmaailmassa – tohtorin tutkinnon hyödyt
Ylikoulutettu – näin tohtoreita kuulee monesti työympyröissä luonnehdittavan. Miksi siis kannattaa opiskella tohtoritutkinto, kun kerran maisterin tai diplomi-insinöörin papereillakin saa jo hyvän työpaikan?
Yleinen käsitys on, että tohtorit työllistyvät pitkälti yliopistoihin tutkijoiksi ja professoreiksi. Tohtoreita tarvitaan kuitenkin myös yksityisellä sektorilla.
Tohtoritutkinto valmistaa moneen
Tohtoriopintoja pohtiessa kannattaa miettiä tutkinnon hyötyjä ja miten tutkinnon tuomat hyödyt haluaa käytännössä mitata.
– Tohtorin tutkinto ei varsinaisesti valmista mihinkään tiettyyn asiaan. Ennemmin se antaa valmiuksia ottaa nopeasti haltuun suuria ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Lisäksi tohtoritutkinto perehdyttää erilaisten työmenetelmien ja -välineiden pariin, kertoo Atostekilla teollisuuden ja terveydenhuollon projektien parissa työskentelevä tekniikan tohtori Klaus Förger.
– Tutkimustyössä ja yritysmaailmassa pohditaan paljon samoja asioita, yritysmaailmassa ei vain välttämättä tehdä aiheesta erillisiä julkaisuja. Esimerkiksi monimutkaiset teollisuuden järjestelmien ongelmat voivat liipata hyvinkin läheltä tutkimusongelmia, Förger jatkaa.
Tohtorit ylikoulutettuja?
Yritysmaailmassa suhtautuminen tohtoreihin on yrityskohtaista – riippuu paljolti työnantajan omista mielikuvista, mitä tohtoreista ajatellaan.
– Osa työnantajista voi toki olettaa, että tohtorille pitäisi antaa todella erikoista tekemistä tai hyvin hienoja ongelmia ratkaistavaksi. Todellisuudessa ihan tavallinen mielenkiintoinen työ useimmiten riittää, Förger sanoo.
Erityisesti ohjelmistoalalla on tarvetta tohtoreille.
– Ohjelmistosuunnittelijan arki on monesti monimutkaisten kokonaisuuksien hahmottamista ja niiden parissa työskentelyä. Arvostamme Atostekilla työntekijöiden hyvää pohjakoulutusta, kykyä määrittää ratkaistavia ongelmia sekä valmiutta ja motivaatiota oppia uusia teknologioita. Lisäksi asiakkaat arvostavat koulutusta – niin diplomi- tai maisteritutkintoa kuin tohtoritutkintoakin, tiivistää Atostekin HR-asiantuntija Annamari Lehtinen.
» Kiinnostaako työskentely Atostekilla? Lue lisää rekry-sivuiltamme!