skip to Main Content

Kannan mahdollistama ekosysteemi: eRA Kokonaiskuva

Blogipostaussarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin Kanta-arkiston ympärille rakentuvan palvelu- ja sovellusekosysteemin edellytyksiä ja mahdollisuuksia nykyhetkellä. Jotta juttu ei jäisi pelkäksi taivaanrannan maalailuksi, tässä osassa lisätään konkretiaa esimerkkisovelluksen muodossa. eRAn päälle on rakennettu ja integroitu jo kymmeniä sovelluksia, ja esittelemme niistä yhden: eRA Kokonaiskuvan.

Atostekin kehittämä eRA Kokonaiskuva kerää lääkärille yhdellä silmäyksellä katsottavaksi potilaan koko hoitohistorian Kanta-palvelusta ja kaikilta palvelun tuottajilta. Hoitavan lääkärin on helppo hahmottaa kokonaiskuva diagnooseista, toimenpiteistä ja lääkityksistä.

Kokonaiskuvassa potilaan tietoja voi tarkastella kompakteissa taulukkonäkymissä sekä aikajanalla, jossa on myös haku- ja suodatustoiminnot. Sovelluksen tapa jäsennellä tiedot nopeasti silmäiltävään kompaktiin yhteenvetomuotoon poikkeaa perinteisestä dokumenttikeskeisestä tavasta selata kirjauksia. Yhteenvedosta pääsee porautumaan tarkempiin tietoihin klikkaamalla taulukon riviä tai aikajanan merkintää.

Kokonaiskuvan ensimmäinen versio syntyi keväällä 2017 UNA PoC-projektina. Toteutimme UNA-arkkitehtuurin mukaisen tilannekuvakomponentin, joka olisi integroitavissa mihin tahansa järjestelmään. Ensimmäisenä se integroitiinkin PoCissa Microsoftin Dynamics CRM:ään.

Kokonaiskuvassa eRA huolehtii A-luokan järjestelmän velvollisuuksista ja hoitaa teknisesti monimutkaiset integraatioteknologiat tarjoten kehittäjille yhden yksinkertaisen, tavallisille sovellusohjelmoijille tutunoloisen rajapinnan. Tätä hyödyntäen Kokonaiskuvasta saatiin ensimmäisiä testiversioita käyttöön jo muutamassa viikossa, ja pilotoitava kokonaisuus valmiiksi parissa kuukaudessa.


Toukokuussa 2017 julkaistu video kokonaiskuvasovelluksen synnystä

Pian PoC-projektin jälkeen ensimmäiset asiakkaat ottivat tuotteen pilottikäyttöön, ja sitä on pilottien jälkeen tuotteistettu ja kehitetty. Kehittäjät ovat voineet keskittyä käytettävyyteen, asiakastoiveisiin ja tuotteen kannalta olennaisiin ongelmiin, kun taustalla eRA hoitaa raskaan Kanta-työn.

Kokonaiskuvan nykytilasta voit lukea lisää täältä.

Kokonaiskuva on vain yksi esimerkki. Kuka tahansa pystyy toteuttamaan vastaavia sovelluksia eRA-rajapinnan avulla yhtä ketterästi, ja nopeasti. eRA tarjoaa kaikille asiakkailleen myös testipalvelimen, jota vasten voi vapaasti kehittää, demota ja kokeilla, joten parhaassa tapauksessa uusista innovaatioista saadaan käyttäjille ensimmäisiä luonnoksia kokeiltavaksi erittäin mutkattomasti.

Kehittyvät Kanta-palvelut tarjoavat ison datamassan, jota voi hyödyntää monella tavalla. Seuraavassa blogipostauksessa heitellään ilmoille joitakin mahdollisia tulevaisuuden visioita niiden ympärille rakennettavista palveluista.

Lue koko sarja:

  1. Kansallisiin tietovarantoihin perustuva terveydenhoidon järjestelmien ekosysteemi – mikä Kanta on? (13.8.2020)
  2. Kannan mahdollistama ekosysteemi: eRA Kokonaiskuva (25.8.2020)
  3. Kantaa hyödyntävän ekosysteemin tulevaisuus (15.9.2020)

Marjaana Karttunen
eRA-tuotepäällikkö