skip to Main Content

Markuksen matka Atostekilla: keltanokkakoodarista kokonaisvaltaiseksi ohjelmistoalan ammattilaiseksi

Silmieni edessä on ollut koko ajan sopivasti haasteita ja osaamista on kertynyt ”kädet savessa” -työskentelyn kautta valtava määrä. Atostekilla urapolut ovat olleet minulle auki joka suuntaan ja minua on kannustettu etenemään haluamallani polulla.

Työurani ensimmäisessä ohjelmistosuunnittelijan tehtävässä Atostekilla sukelsin suoraan syvään päätyyn ja pääsin mukaan kehittämään laajaa teollisuuden järjestelmäkokonaisuutta. Pidin siitä, että sain olla mukana pitkäkestoisessa projektissa. Näin pääsin syventymään tiettyihin teknologioihin. Samaan aikaan osallistuin myös pienempiin projekteihin, jotka avarsivat näkökulmaani ohjelmistoalan moninaisiin tehtäviin.

Tekemällä oppii paljon ja välillä on hyvä syventyä opiskelemaan jotain asiaa hieman enemmän. Meillä on Atostekissa tapana jakaa tietoa ja osaamista sisäisesti esittelemällä erilaisia hankkeita ja teknologioita henkilöstön kesken. Näistä olenkin saanut arvokasta tietoa eri alojen mahdollisuuksista ja siitä erikoisosaamisesta, jota meillä Atostekissa on. Tämä auttaa minua tunnistamaan, keneltä voin tarvittaessa kysyä apua, kun itse kohtaan tietynlaisia tarpeita tai haasteita.

Työtehtäväni ovat edenneet toiveideni mukaisesti

Kuten mainitsin, sain olla mukana pitkäkestoisessa projektissa, mikä edesauttoi kehittymistäni tiettyjen teknologioiden parissa. Työnantajana Atostek ymmärtää, että työntekijän on joskus hyvä vaihtaa tekemisiä, että osaaminen karttuu laajemmin. Näitä vaihtamisia saan toivoa itse aina, kun siltä tuntuu. Näitä seurataan oman kokemukseni mukaan todella hyvin ja jokaiselle etsitään omia toiveita mukailevia työtehtäviä.

Olemalla itse aktiivinen pystyn vaikuttamaan suoraan tekemisiini. Voin esimerkiksi omissa projekteissani ehdottaa ja myydä asiakkaille jotain tiettyjä ratkaisuja ja palveluita Atostekin tarjoomasta sekä osallistua itse niiden toimittamiseen.

Atostekilla kukaan ei oikeastaan ole vain yhden asian liukuhihnatyöläinen, vaan meillä kustakin työntekijästä kouliintuu kokonaisvaltainen ohjelmistoalan tekijä.

Olen tästä melko hyvä esimerkki. Ensin lähdin ”vain” jatkokehittämään olemassa olevaa ohjelmistoa vanhalle pitkäaikaiselle asiakkaalle. Kehitystyö itsessään pitää sisällään jo paljon asioita. Selvitys, määrittely, suunnittelu, toteutus, testaus… Lisäksi tietysti myös kommunikointi asiakkaan kanssa ja jatkokehitystarpeiden suunnittelu kuuluvat asiaan.

Siinä sivussa aloin perehtyä pikkuhiljaa ohjelmistoalan konsultin työn moniin puoliin. Pääsin tekemään muun muassa selvitys- ja kartoitustyötä, UX-suunnittelua ja muuta kokonaisvaltaista asiakkaiden auttamista heidän ohjelmistoprojekteissaan.

Jatkuvaan oppimiseen kannattaa panostaa

Osaamisen sertifikaateille on myös paikkansa. Itse päätin hakea mukaan Atostekin koulutusohjelman mukaiseen opintopolkuun ja suoritin sen puitteissa Azureen liittyvän kehittäjäsertifioinnin. Omatoimiseen opiskeluun on myös hyvin laaja työnantajan tuki ja voisin halutessani suorittaa monenlaisia sertifiointikokeita työnantajan piikkiin.

Jatkuva oppiminen on yksi Atostekin arvoista, ja se ilmenee yrityksen käytännöissä ja rutiineissa. Jatkuva kehittyminen on ohjelmistoalan normi, joten on aika fiksua panostaa henkilöstön kehittämiseen kaikin tavoin.

Lisäksi Atostek järjestää henkilöstölle säännöllisesti yhteisiä teemapäiviä. Silloin sekä virkistäydytään että opitaan yhdessä uutta. Oli aiheena sitten työhyvinvointi tai tietoturva, niin kollektiivina Atostekin henkilöstön osaaminen ja toimintavalmius muuttuvassa maailmassa kasvavat joka kerta lumipallon lailla.

Urapolut ovat olleet minulle auki joka suuntaan, ja minua on kannustettu etenemään haluamallani polulla. Projektinhallinta, esihenkilötehtävät, myynti ja markkinointi tai sitten ihan ”vain” asiantuntijatehtävät – kaikki on mahdollista.

Lue lisää: ”Yksi asia on pysynyt samana, työnantajani Atostek” – Markuksen ajatuksia työnteosta ja elämästä


Markus Jaakola
UX-ohjelmistosuunnittelija

Teen Atostekilla kokonaisvaltaista ohjelmistosuunnittelua ja UX-työtä. Työskentelen muun muassa web-kehityksen parissa ja kokemusta on kertynyt jo useilta eri toimialoilta. Minua kiinnostaa erityisesti käyttöliittymien suunnittelu ja toteutus.