Pelisuunnittelua tutkivasta humanistitohtorista koodaavaksi UX-suunnittelijaksi
Sanna-Mari Äyrämö aloitti UX-suunnittelijan työt Atostekilla keväällä 2021. Hän on sekä humanististen tieteiden tohtori että ohjelmistotekniikan ammattilainen.
Sanna-Mari Äyrämö on tehnyt jo yhden kymmenvuotisen uran oppimispelien tarinallisen suunnittelun tutkijana. Tuohon jaksoon kuului väitöskirjan tekemisen ja perheen perustamisen lisäksi pitkä jatkumo monitieteistä humanistista tutkimusta ja opiskelua.
– Väitöskirjan tekemisen jälkeen löysin itseni tekemästä akateemista sekatyötä, ja päätin opiskella vielä ohjelmistotekniikan maisterin tutkinnon Jyväskylän yliopistossa. UX:n käytännön suunnittelutyö tuntui tuossa vaiheessa minulle luontevimmalta vaihtoehdolta, Sanna-Mari kertoo.
Aikaisemmasta tutkijan taustasta on ollut hyötyä UX-suunnittelijan työssä, vaikkakin näkökulmat hieman eroavat.
– Aikaisemmin olen tarkastellut ohjelmistosuunnittelua tutkijan yleistävästä näkökulmasta ja toisaalta suunnittelutyötä yksilön tekemänä luovana työnä, niin kyllähän käytännön ohjelmistokehitysprojektin jo liikkeessä olevaan junaan hyppääminen vähän erilaisen näkökulman tarjoaa, hän jatkaa.
Ohjelmistotekniikan opintojen ansiosta Sanna-Mari osaa myös viedä suunnitelmat tarvittaessa koodiksi saakka. Ensimmäisten kuukausien aikana hän onkin päässyt mukaan mielenkiintoisiin projekteihin.
– Olen saanut kokemusta kahdesta erilaisesta projektista, kahdessa aivan erilaisessa roolissa toimien. Toisaalta olen päässyt tekemään määrittelytyötä alkuvaiheessa olevaan projektiin, ja toisaalta koodaamaan jo pitemmälle ehtineen projektin parissa. Nämä erilaiset näkökulmat suunnittelu- ja toteutusprojekteihin ovat jo itsessään minusta mielenkiintoisia, hän kuvailee.
– Lisäksi, kuten kuvitella saattaa, jotain hyödyllistä uutta opittavaa tulee vastaan viikoittain. Koko ajan on tunne, että eteenpäin mennään. Se on motivoivaa!
Tällä hetkellä Sanna-Mari työskentelee Jyväskylässä – joko etänä kotitoimistolla tai Atostekin kevyttoimipisteellä.
– Myös sosiaalinen puoli työssä on tärkeää. Tutkijan työ on usein hieman yksinäistä puurtamista, kun taas Atostekilla heti alusta alkaen on ollut koronasta ja laajasta etätyöstä huolimatta paljon enemmän videopalavereita ja mukavaa kanssakäymistä ihmisten kanssa, Sanna-Mari toteaa tyytyväisenä.