skip to Main Content

Suomen sote-sektorista maailman paras ketterien ohjelmistotoimittajien avulla

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 aikana. Sote-uudistus pitää sisällään myös merkittäviä ict-muutoksia. Mitä annettavaa ketterillä ohjelmistotoimittajilla on ja miten sote-sektorin vaatimusviidakko on mahdollista kesyttää?

Vuoden 2023 alusta vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta uusille hyvinvointialueille. Sote-uudistuksen perimmäisenä tavoitteena on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä varmistaa palveluiden saatavuus ja saavutettavuus kaikille.

Uudistus pitää sisällään myös merkittäviä ict-muutoksia. Tietojen ja järjestelmien harmonisointi edellyttääkin täysin uudenlaisia ja ketteriä ohjelmistoratkaisuja.

Tukeudu kumppaneihin ja ohjelmistokomponentteihin

Hyvinvointialueet tarvitsevat entistä enemmän sote-ammattilaisten työtä tukevia uusia ratkaisuja. Sote-sektorin tiukka lainsäädäntö, laatujärjestelmävaatimukset sekä yhteensopivuus kansallisten sote-IT-palveluiden kanssa aiheuttavat kuitenkin päänvaivaa monille ohjelmistotoimittajille. Miten ketteriä ohjelmistoratkaisuja on mahdollista päästä toteuttamaan?

Ohjelmistotoimittajan näkökulmasta yksi pätevä ratkaisu on turvautua kumppaneihin ja ohjelmistokomponentteihin. Näin ohjelmistotoimittajan ei tarvitse rämpiä yksin sote-vaatimusviidakon läpi, vaan kumppaneista ja komponenteista saa apua esimerkiksi regulaation ja muiden sote-alaan liittyvien vaatimusten taklaamiseksi.

Integraatiopalveluksi ERA

Vielä jokin aika sitten Kantaa saatettiin pitää pelkkänä sote-tietojen arkistointipaikkana. Näistä ajoista Kanta-palvelu on kuitenkin kehittynyt merkittävästi – Kanta on paras paikka säilöä ja hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasdataa. Kanta on tietoturvallinen ja mahdollistaa tietojen hyvän saatavuuden esimerkiksi operatiiviseen käyttöön. Kanta-palveluiden hyödyntäminen sote-uudistuksessa onkin yksinkertaisesti järkevää.

Miten Kanta-yhteys sitten hoituu mahdollisimman mutkattomasti? Sote-tietojärjestelmän tai -sovelluksen integraatiopalveluksi kannattaa valita ERA, jonka avulla on mahdollista taklata useampi sote-alan vaatimus. ERA on tiedonhallintapalvelu, joka hoitaa Kanta-yhteyden lisäksi muun muassa sote-tiedon hallinnan ja asiakirjojen muodostuksen.

Vaikka aiemmin isot toimijat ovat haalineet suurimman osan sote-alan tietojärjestelmähankkeista, on myös pienillä ja ketterillä ohjelmistotoimijoilla mahdollisuus päästä mukaan. Kumppaneita ja omia verkostoja kannattaa rohkeasti hyödyntää, ja me Atostekilla toimimme mielellämme IT-hankintojen kumppanina.

Ota yhteyttä ERA-asiantuntijaamme


Lue lisää

» Hyvinvointialueet tarvitsevat ketteriä ohjelmistotoimittajia -webinaaritallenne

» Toteuta sote-sovelluksia vaivattomasti ERAn avulla

» Sote-tietojärjestelmien luokittelu – milloin tarvitaan auditointi ja mitä se sisältää?


Ida Pellinen
Markkinointi- ja viestintäasiantuntija