Suuntana Pohjois-Amerikka ja lääkinnällisten laitteiden ohjelmistokehitysmarkkinat
Tänä syksynä Atostek suuntaa Yhdysvaltoihin lääkinnällisten laitteiden ohjelmistokehitysmarkkinoille. Tehtävää varten hankittiin asiantunteva osaaja, jolla on vankkaa kokemusta niin Pohjois-Amerikasta, regulaatiomaailmasta kuin terveysteknologiasta.
Pohjois-Amerikan itärannikkoa valloittamaan lähtee Atostekin uusi vahvistus Juhani Perhonen. Perhosen titteliksi muodostui Chief Business Developer ja toimenkuvana on Pohjois-Amerikan liiketoimintojen kehittäminen ja asiakashankinta. Elokuussa aloittanut Perhonen on uuteen pestiinsä erittäin tyytyväinen.
– Tämä ei ole ensimmäinen kertani Pohjois-Amerikassa, olen työskennellyt siellä aiemmin useamman vuoden. Lisäksi minulla on kokemusta erityisesti itärannikolta, joten olen innoissani tästä mahdollisuudesta, Perhonen iloitsee.
Kuinka erottautua joukosta Pohjois-Amerikan markkinoilla?
Atostekille myönnetty lääkinnällisten laitteiden ja ohjelmistojen ISO 13485 -sertifikaatti on valttikortti myös Pohjois-Amerikassa. Lisäksi yritys tuntee lääkinnällisten laitteiden ohjelmistokehitykseen liittyvät muut standardit ja regulaatiot perinpohjaisesti.
– Amerikkalaiset kilpailijat voivat kyllä tarjota ohjelmistokehitystä ja täyttää lääkinnällisten laitteiden valmistusta säätelevät FDA-kriteerit. Meillä Atostekilla osaamisen taso on kuitenkin todella korkea, sillä meillä on kokeneita ihmisiä ja pystymme auttamaan asiakkaitamme koko tuotekehitysprosessin ajan, Perhonen kuvailee.
Eikä Suomen hyvästä maineesta Atostekille varmasti haittaakaan ole.
– Itärannikolla tunnetaan Suomi hyvin, ja erityisesti ohjelmistopiireissä Suomen maine on todella kova, Perhonen tietää.
Maassa maan tavalla
Pohjois-Amerikassa henkilökohtaiset kontaktit ja oikeiden henkilöiden tunteminen on enemmän kuin tärkeää. Aikaisemmasta Nokian pestistä, konsulttitehtävistä ja liiketoimintavalmennuksista Perhoselle tutuiksi tulleet yhteydet ovatkin ratkaisevassa asemassa.
– Ilman kontakteja Pohjois-Amerikan valloitus on pelkkää hakuammuntaa. Myöskään amerikkalaisen konsultin palkkaaminen ei välttämättä toimisi tässä tilanteessa, sillä ensinnäkin he ovat todella kalliita ja toisekseen he eivät tunne suomalaista ohjelmistoalaa, Perhonen kertoo.
Korona tuo reissuun omat haasteensa. Esimerkiksi toimistorakennukset on suljettu vierailijoilta, joten kasvokkaisia kokouksia voi olla hankala järjestää.
– Henkilökohtaisuutta arvostetaan, joten on tärkeää olla samalla aikavyöhykkeellä ja paikan päällä, vaikkakin korona tuo omat haasteensa, hän tiivistää.