skip to Main Content

ERAlla ketterää kehitystä ja ISO 13485 -standardin mukaista laatua: laboratoriotulosten Kanta-arkistointiratkaisu Nordlabille toimitettiin ennätysajassa

Atostek toimitti NordLabille ennätysajassa rakenteisen määritysten mukaisen laboratoriotulosten Kanta-arkistointiratkaisun. Ratkaisussa hyödynnettiin Atostekin ERA-palvelua, joka on A3-luokan järjestelmä ja kehitetty ISO 13485 -standardin mukaisesti.

NordLabille toimitetussa ratkaisussa hyödynnettiin ERA-palvelua, joka mahdollistaa Kelan Kanta-palveluihin liittyvien ja niiden tietoja hyödyntävien sote-tietojärjestelmien ja -sovellusten ketterän kehittämisen.

Ketterä kehitys onnistuu myös ISO 13485 -standardin mukaisella järjestelmällä

ERAn avulla NordLabille toteutettu laboratoriotulosten Kanta-arkistoinnin toimitus ja käyttöönotto onnistui nopeassa aikataulussa, toimitus- ja käyttöönottoprojekti kesti noin 4,5 kuukautta. ERA on A3-luokan järjestelmä ja sitä kehitetään ISO 13485 -standardin mukaisesti.

– Pystyimme tekemään myös viime hetken muutoksia nopealla vauhdilla, vaikka usein ISO 13485 -standardin mukaiset järjestelmät mielletään hitaiksi muokata. Rakenteisen kirjaamisen toiminnallisuudet ja sen tekninen rajapinta olivat ERAssa jo valmiina, mutta teknistä rajapintaa piti sovittaa asiakkaan ympäristöön tiukassa aikataulussa, tiivistää Atostekin liiketoimintajohtaja Miika Parvio.

– Entisenä ohjelmistokehittäjänä olin vaikuttunut Atostekin kyvystä tehdä uusia ERA-julkaisuja ketterästi ja nopeasti, huolimatta siitä, että noudatettiin tiukkaa julkaisu- ja testausprosessia, jatkaa NordLabin tietohallintojohtaja Sami Krank.

Yhteistyö sujunut erinomaisesti

Käyttöönoton jälkeen ERAn kautta Kantaan virtaa keskimäärin noin 700 000 laboratoriotutkimustulosta kuukaudessa – määrä on merkittävä yhdelle organisaatiolle.

– Käyttökokemukset ovat olleet hyviä. Jo heti ensimmäisenä päivänä Kantaan virtasi yli 9000 laboratoriotutkimustulosta, Krank kertoo.

Vaikka aikataulu oli tiukka, onnistuttiin yhteistyössä erinomaisesti.

– Yhteistyö Atostekin kanssa oli erittäin sujuvaa, eikä meidän tarvinnut erityisesti murehtia. Aikataulu tietenkin jännitti, koska se oli äärimmäisen tiukka. Atostek kuitenkin teki sen minkä lupasi, Krank kiteyttää.


NordLab hyvinvointiyhtymä on pohjoissuomalainen, julkisomisteinen laboratorioalan toimija, jonka omistavat neljä pohjoista hyvinvointialuetta. Tehtävänä on turvata pohjoisen Suomen terveydenhuollon toimintaa varmistamalla, että hyvinvointialueiden käytössä ovat laadukkaat, luotettavat ja alan kehityksen kärjessä olevat näytteenotto- ja laboratoriopalvelut.