skip to Main Content

Maailman ensimmäinen sote-tietoja turvallisesti asiakassovellusten puolesta käsittelevä palvelu

Epicin perustaja ja toimitusjohtaja Judy Faulkner nosti Apotin esiin esimerkkinä uraauurtavasta työstä. Hänen mukaansa Apotti yhdistää ensimmäisenä maailmassa sosiaali- ja terveydenhuollon tiedot samaan järjestelmään. Väite sai Atostekissa kulmakarvat hieman kohoilemaan, sillä Atostek eRA on käsitellyt terveydenhuollon tietojen lisäksi sosiaalihuollon tietoja jo viime vuodesta lähtien.

Toisaalta me Atostekissa myönnämme auliisti, että Apotti ja eRA ovat aivan erilaisia järjestelmiä: siinä missä Apotti on potilas- ja asiakastieto- sekä toiminnanohjausjärjestelmä, eRA tarjoaa sosiaali- ja terveystietojen turvallista käsittelyä pilvipalveluna muille järjestelmille ja sovelluksille. Olemme varmoja, että eRA on maailman ensimmäinen järjestelmä luokassaan, mutta meillä on ollut vaikeuksia nimetä kyseinen luokka.

Miten Kantaan voi liittyä helposti mutta turvallisesti?

Suomessa Kansallinen terveysarkisto eli Kanta toimii keskitettynä tietovarantona ja tietojen organisaatioiden välisen liikkumisen väylänä sekä sosiaali- että terveystiedoille. Suoraan Kanta-palveluun liittyminen on kuitenkin varsin vaativaa. Se on sitä syystäkin, sillä kansalaisten henkilökohtaiset sosiaali- ja terveystiedot pitää huolellisesti turvata.

Jos kuitenkin monenlaiset järjestelmät ja sovellukset voisivat helposti liittyä Kanta-palveluun, sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonkulku paranisi huimasti ja voisi syntyä aivan uudenlaisia digitaalisia sovelluksia, jotka edistäisivät sairauksien ja sosiaalisten ongelmien hoitoa ja lisäisivät hyvinvointia. Juuri tähän Atostekin palvelu on tarkoitettu: eRA ottaa sote-tietojen turvallisen käsittelyn vastuulleen asiakasjärjestelmien puolesta. Se tarjoaa hallitun mutta helppokäyttöisen tavan Kanta-tietojen hyödyntämiseen ja tuottamiseen.

CICaaS: sosiaali- ja terveystietojen käsittely pilvipalveluna

Englanniksi sosiaali- ja terveydenhuollon toimintojen ja tietojen yhdistämisestä käytetään nimitystä Integrated Care. Näin ollen Atostek eRA on maailman ensimmäinen Connected Integrated Care as a Service -tuote, CICaaS-palvelu (lausutaan ‘kick-ass‘). Pilvipalveluna toimiva eRA tuo kansallisella tasolla sekä yksityisen että julkisen sektorin sote-tiedot turvallisesti ja helposti sovellusten käyttöön.

Atostekin eRA-palvelu toimii tälläkin hetkellä Kanta-tietojen käsittelijänä lukuisten potilastietojärjestelmien ja muiden sovellusten puolesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) luokituksessa eRA on tietoturvasertifioitu A-luokan järjestelmä. Sen kautta asiakassovellukset pääsevät hallitusti hyödyntämään Kanta-tietoja ja -toiminnallisuutta paljon kevyemmän regulaation B-luokan järjestelminä. Sovelluskehittäjille eRA tarjoaa helppokäyttöisen rajapinnan eli APIn, ja sisältää myös valinnaisia valmiita web-käyttöliittymäkomponentteja Kanta-toiminnallisuuksille.

Hyötyä myös A-luokan järjestelmille

Vaikka eRA mahdollistaa Kanta-tietojen käsittelyn B-luokan järjestelmille, myös A-luokan sertifioidut järjestelmät hyötyvät Kanta-liitynnän toteuttamisesta eRAn avulla. Samat helppokäyttöiset APIt ja koeteltu liittymismalli ovat niidenkin käytettävissä. Sertifiointi A-luokkaan antaa asiakasjärjestelmälle enemmän vapauksia Kanta-tietojen käsittelyyn ja tallennukseen.

UNA-ydinkin käyttää eRAa

Toistaiseksi eRAa tai sen kautta Kantaan liittyviä järjestelmiä käyttävät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset työskentelevät enimmäkseen yksityisellä sektorilla. Tänä vuonna alkaneen UNA-ytimen tiedonhallinta- ja integraatioratkaisut -toteutuksen tekee Digian ja Atostekin yhteenliittymä. Tulevaisuudessa siis kasvava joukko myös julkisen sektorin sote-ammattilaisia tulee eRA-käyttäjiksi.


Risto Pitkänen

Johtava konsultti
risto.pitkanen@atostek.fi