skip to Main Content

Mitkä ovat palvelumuotoilun kuolemansyntejä?

Uusimmassa Aatoksia ohjelmistobisneksestä -podcastissa keskustellaan palvelumuotoilusta ja sen kuolemansynneistä eli pahimmista sudenkuopista. Episodissa ovat vieraina muotoilutoimisto ED-Designin toimitusjohtaja Mika Röykkee ja kehitysjohtaja Sami Pyörre. Podcastin juontaa tuttuun tapaan Atostekin Markku Haukijärvi.

Palvelumuotoilu on laaja käsite, jota on jo pohdittu aiemminkin Aatoksia ohjelmistobisnekestä -podcastin toisella kaudella. Tässä jaksossa mennään kuitenkin aiheeseen syvemmälle: aloitetaan innovaatio- ja tuotekehitysprosessista yrityksen strategian määrittelystä ja jatketaan koko matka tuotekehitysprosessin loppuun asti palvelumuotoilun seitsemän kuolemansynnin siivittämänä.

Miten sitten esimerkiksi ylpeyden kuolemansynti näkyy palvelumuotoilussa?

– Ylpeys tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tehdään paljon oletuksia: ”kyllä minä palvelumuotoilun tekijänä tiedän, mitä tämän tuotteen tai palvelun käyttäjät tarvitsevat”. Se on aika vahva synti. Näkökulmasta tällaisissa tapauksissa tulee aina aika puolueellinen, pirstoutunut ja yksisilmäinen. Helposti ylpeänä tulee ajateltua kaavamaisesti asioita vain loppukäyttäjän kannalta, jolloin jää miettimättä, onko loppukäyttäjä se henkilö, joka tekee niitä päätöksiä siellä matkan varrella, kertoo Mika Röykkee. – Kulutusketjussa voi olla myös muita toimijoita, jotka vaikuttavat palvelun elinkaaren aikana palvelun ydintavoitteisiin.

Kuuntele uusin podcast, niin tiedät, miten vältät palvelumuotoilun isoimmat sudenkuopat!