skip to Main Content

Nyt yli 10-vuotiaiden alaikäisten puolesta-asiointi on mahdollista – Atostek eRA julkaisee ominaisuuden ensimmäisenä Suomessa

Alaikäisten puolesta-asiointi on lain puitteissa mahdollista 1. lokakuuta 2020 alkaen.

Aiemmin puolesta-asiointi on ollut mahdollista vain, jos lapsi on alle 10-vuotias.

– Ongelmaksi muodostuu, että jo yli 10-vuotiaan lapsen tiedot ovat huoltajan ulottumattomissa, vaikka huoltaja olisi hoidon toteutumisesta vastuussa, kommentoi Jani Peltovuori Atostekilta eRA-myynnistä.

– Esimerkiksi koronatestin tulokset lähetetään lapselle ja lapsi saa ne OmaKannasta, jos hänellä on pankkitunnukset, mutta samassa taloudessa asuva aikuinen ei välttämättä saa tietoa, ellei lapsi sitä itse luovuta. Muutos alaikäisen puolesta-asiointiin auttaa kuitenkin huoltajaa pysymään ajan tasalla, sillä hän pystyy näkemään lapsen terveystiedot OmaKannasta tarvittaessa.

Lakimuutoksen ja uuden ominaisuuden myötä alaikäisten puolesta-asiointi on mahdollista myös lapsen ollessa 10–17-vuotias. Terveydenhuollossa arvioidaan jatkossa tapauskohtaisesti, onko lapsi päätöskykyinen ja näkyvätkö tiedot huoltajille.

Ominaisuus käyttöön keskiyöllä

Atostek eRA on käytössä Kanta-liittymisen palveluna niin julkisessa terveydenhuollossa kuin yksityiselläkin puolella. Ominaisuus tulee tarjolle kaikkiin niihin järjestelmiin, joissa eRA toimii taustalla, ja heti käyttöön kaikille Atostek eRAn suorakäyttöasiakkaille.

Atostek läpäisi yhteistestauksen alaikäisen puolesta-asioinnin tiimoilta ensimmäisenä Suomessa huhtikuussa 2020.

– Eräs strategisista valinnoistamme on se, että palvelut kehitetään ja viedään tuotantoon lainsäätäjien ja viranomaisten määräämässä tahdissa. Tämä helpottaa oleellisesti asiakkaidemme toimintaa, kertoo Miika Parvio, Atostekin liiketoimintajohtaja.

Alaikäisten puolesta-asiointi julkaistaan Atostek eRAssa heti lain astuttua voimaan torstaina 1.10.2020.

Lue lisää:

Pian huoltajat pääsevät näkemään yli 10-vuotiaidenkin reseptejä ja terveystietoja – Atostek eRA läpäisi ensimmäisenä yhteistestauksen (21.4.2020)

Alaikäisen oikeus luottamukselliseen hoitoon turvattava jatkossakin (10.9.2020, Kanta.fi)