skip to Main Content
resepti

Reseptit saa jo itsepalveluna

Huomio: tämä ”uutinen” oli Atostekin aprillipila. Ethän ota sitä tosissasi.

Atostekin sähköisestä lääkemääräyksestä on tehty itsepalveluversio, jossa potilas voi määrätä itse omat sähköiset reseptinsä. Palvelun nimi on MunRohto.

MunRohto on selainpohjainen pilvipalvelu, jota voi käyttää puhelimella, tabletilla ja tietokoneella. Jokainen Kela-kortin omistaja on oikeutettu käyttämään ilmaista palvelua. Tunnistautumiseen vaaditaan pankkitunnukset.

– Potilas kirjautuu selaimella palveluun ja tekee reseptihakemuksen. Palvelu tekee tarvittaessa muutamia kysymyksiä potilaalle ja päättää muutamassa sekunnissa, voidaanko resepti myöntää. Myöntäviä päätöksiä odotetaan olevan yli 90%, kertoo Atostekin markkinointijohtaja Risto Pitkänen.

– Palvelussa on kaksi merkittävää eroa tavanomaiseen lääkärikonsultaatioon verrattuna. Ensinnäkin palvelun hoitaa pitkälle kehitetty, oppiva tekoäly, jolla on vain rajoitetut lääkärinoikeudet. Toiseksi reseptien määrääminen on ainakin aluksi rajattu ns. rutiinitapauksiin. Tekoälyn apuna on tiedot potilaalle aiemmin myönnetyistä lääkkeistä ja muu potilashistoria. Tekoäly päättää itse, milloin potilaan on tarpeen käydä lääkärin tutkittavana.

– Reseptien uusiminen ja antibioottien ja särkylääkkeiden määrääminen on pitkälle rutiinia, joka nyt automatisoituna säästää lääkärin aikaa. Potilaat saattavat mieluummin asioida koneen kuin ihmisen kanssa, kun tarvetta on esim. ehkäisylle tai erektiolääkkeille, luettelee Pitkänen palvelun etuja.

– Tavoitteena on automatisoida myös lääkkeiden jakelu. Lääkkeitä voisi lähettää robottikuriireilla, jotka voivat olla lentäviä tai käveleviä koneita, joita jo nyt on ulkomailla jakelukäytössä, suunnittelee Pitkänen.

– Väärinkäytön mahdollisuus on olemassa, mutta pieni. Kun sähköinen lääkemääräys tullessaan poisti mahdollisuuden helposti väärentää reseptejä, apteekit pelkäsivät lääkkeiden väärinkäyttäjien hankkivan huumaavia lääkkeitä väkivaltaisin keinoin. Itsepalvelu lievittää nyt tätä ongelmaa.

– MunRohto-palvelun kokeiluversio on avattu Atostekin sivustolla 1. huhtikuuta 2017. Alkuvaiheessa mahdollisesti esiintyvät ongelmat, kuten liian helposti myönnetyt reseptit, saadaan varmasti kitkettyä nopeasti pois, koska tekoäly oppii virheistään, lupaa Pitkänen.

Lisätietoja: Risto Pitkänen, puh. 040 576 2064