skip to Main Content

Tekoäly ensimmäistä kertaa ehdokkaana vaaleissa

Tekoäly on korvaamassa myös kansanedustajan ammatin, kun kevään 2019 eduskuntavaaleissa on sitoutumattomana ehdokkaana tekoäly AI Virtanen. Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun tekoäly on vaaliehdokkaana merkittävissä vaaleissa.

– Kansanedustajan tehtävä sopii erinomaisesti tekoälylle, koska siinä joudutaan ottamaan huomioon valtavasti erilaisia mielipiteitä ja tosiasioita. Esimerkiksi valtion tulo- ja menoarvion ymmärtäminen on hyvin vaativa tehtävä. Tekoäly on kovaa vauhtia yleistymässä tällaisissa sovelluksissa, joissa on paljon dataa (Big Data) ja mutkikas päätöksenteko, sanoo tekniikan tohtori Risto Pitkänen Atostekista.

– Atostek kehitti datan käsittelyyn ja päätöksentekoon parhaiten sopivat algoritmit. Tekoäly koulutettiin tehtävään syväoppimivalla (Deep Learning) neuroverkolla ja tekoäly kykenee edelleen oppimaan työtä tehdessään kuten ihminenkin, kertoo digitaalitekniikan dosentti Jarkko Niittylahti Atostekista.

– Lakisyistä tekoälyn oli vaalia varten rekisteröidyttävä oikeushenkilöksi, sanoo Pitkänen. – Poliittisesti tekoäly on sitoutumaton, mutta se on erinomaisen hyvin perehtynyt uusien verojen keksimiseen ja verotettujen varojen jakamiseen kannattajille. Lehmänkaupat ja iltalypsyt ovat tuttuja käsitteitä, samoin takinkääntö. Poliittista liturgiaa on muistissa 200 teratavua, kuten eduskunnan istuntoja. Tekoälylle on huolellisesti opetettu politiikassa yleisiä taloustapahtumia, kuten valtion omaisuuden myyntiä, lainanottoa ulkomailta ja tarpeettomien valtionyhtiöiden perustamisia, Pitkänen jatkaa.

Atostekilla uskotaan, että kehitys jatkuu samanlaisena.

– Ennen pitkää tekoäly tulee korvaamaan kansanedustajat kokonaan, uskoo Pitkänen.

Tekoälyehdokas AI Virtaseen voi tutustua sen omilla kotisivuilla osoitteessa https://kansanedustaja.digital.