skip to Main Content

Lumeton talvi ajoi kehittäjät pelastamaan talviurheilulajit ilmastonmuutoksen edetessä — nyt voit hiihtää lumikelissä vaikka heinäkuussa

Ilmastonmuutoksen edetessä yhä useampi talvi tulee olemaan lumeton ja hyvät hiihtokelit käyvät yhä harvinaisemmiksi. Talvilajit pelastaakseen Atostek on kehittänyt älylaseihin perustuvan sovelluksen, joka mahdollistaa todentuntuisen talvilajien harrastamisen, vaikka ilmastonmuutoksen vuoksi tulevaisuudessakin talvet olisivat yhtä mustia ja lumettomia kuin tänä vuonna.

Sovelluksen käyttäjä näkee lasiensa läpi augmentoidun version ympäröivästä maisemasta, jossa lumi peittää maan. Näin pururata muuttuu hiihtoladuksi silmänräpäyksessä.

– Moni atostekilainen hiihdon harrastaja oli tänä vuonna pettynyt, kun Pirkan Hiihto peruttiin lumen puutteen vuoksi. Siitä saimme ajatuksen, että meillähän on osaaminen, jonka avulla voimme digitalisoida vuodenaikojen vaihtelun, kertoo vanhempi konsultti ja innokas pitkän matkan maastohiihdon harrastaja Juho Leppämäki Atostekilta.

Sovelluksen käyttäjä tarvitsee augmentoituun hiihtämiseen minimissään vain älylasit ja sauvat, mutta kokemuksen autenttisuutta voi parantaa esimerkiksi rullasuksilla, rullaluistimilla tai liukkailla jalkineilla. Koekäyttäjät ovat kehuneet hiihtokokemusta erittäin aidon tuntuiseksi — jopa tuuli tuntuu kasvoilla kun tunturissa!

Augmentoitu todellisuus antaa mahdollisuuden talvisen luonnossa hiihtämisen kokemiseen myös urbaanien keskusta-alueiden asukkaille. Älylasien avulla kerrostalojen reunustamat kadut muuttuvat lumisiksi kanjoneiksi tai kuruiksi.

– Augmentoidussa kaupunkihiihdossa luonnollisesti turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Lähetämme jokaiselle palvelun käyttäjälle keltaiset huomioliivit ja ensiapupakkauksen, Leppämäki korostaa.

Myös vauhdikkaampien talvilajien, kuten lumilautailun tukea ollaan kehittämässä. Siinä lumilauta luonnollisesti korvataan rullalaudalla. Jos käytetään sähkömoottorilla varustettua rullalautaa, augmentoitua lumilautailua voidaan harrastaa myös jopa Pohjanmaalla ja muilla tasaisilla alueilla. Tällä hetkellä haaste onkin pohtia luistelulle keinoja, jos järvet eivät enää jäädy talvisin tavalliseen tapaan.

Idean isä on kuitenkin tyytyväinen jo hiihtoperinteen pelastumiseen.

– Vaikka juhannus jäisikin vähälumiseksi, hiihtokisat voidaan järjestää vaikka täällä Etelä-Suomessakin, Leppämäki myhäilee.


Lue lisää myös muista Atostekin innovaatioista:

» Tekoäly ensimmäistä kertaa ehdokkaana vaaleissa
» Sähköautoihin lisää ajomatkaa lohkoketjutekniikalla
» Reseptit saa jo itsepalveluna
» Atostek mullistaa liikenteen joukkoistetulla etäajamisella