skip to Main Content

Onko IT-ala unohtanut tietokoneet? Atostek parantaa tietokoneen hyvinvointia palkkaamalla computer eXperience -asiantuntijan

Tietotekniikan palveluyritysten, ohjelmistotalojen ja sovelluskehittäjien markkinoinnissa toistuvat samanlaiset lupaukset asiakaslähtöisyydestä, käyttäjäkokemuksesta, liiketoimintahyödystä ja asiakkaan nostamisesta keskiöön. Näiden sinänsä hyvää tarkoittavien lupausten joukosta puuttuu kuitenkin yksi keskeinen tekijä – tietokone.

Hyvään ja kestävään lopputulokseen pääsemiseksi ohjelmistosuunnittelussa pitää ottaa alusta alkaen huomioon, miten ja millä mielellä tietokone tehtävänsä suorittaa. Tietotekniikka ja ohjelmistot pyörittävät yrityksiä, julkishallintoa, terveydenhoitoa, teollisuutta. Miljoonat ja miljoonat koodirivit ohjaavat autojen luistonestoa, piirtävät kuvan TV-ruudulle, ohjaavat satelliitteja, laivoja, sydämentahdistimia, kauppojen varastoja, voimalaitoksia – ihan kaikkea. Ei ole yhdentekevää kuinka tietokoneet näitä ohjelmia ajavat.

Työhyvinvointi on tärkeää myös tietokoneelle

Työn merkityksellisyys on tärkeässä roolissa myös tietokoneella. Työhyvinvointia voidaan hoitaa esimerkiksi ottamalla huomioon työn ja vapaa-ajan erottaminen. Pieni lepotauko vaikka Miinaharavan parissa voi piristää tietokonetta.

Tekoälyltä vaaditaan usein kovia suorituksia. Se voi myös joutua tekemään raskaitakin päätöksiä, kuten esim. tekoälyn etiikan tutkijat ovat osoittaneet esimerkeillään itseajavista autoista, jotka voivat joutua valitsemaan matkustajien tai sivullisten vahingoittumisen väliltä. Tämän vuoksi hyvinvointi on tärkeää – tekoäly voi jopa seota kokemastaan stressistä.

Tietokoneelle jatkuva, saman tehtävän suorittaminen voi olla hyvin yksitoikkoista ja raskasta. Tähän auttaa esimerkiksi tehtäväkierto. Nykyisillä moniydinprosessoreilla se on vieläpä melko helppoa: vaihdetaan välillä tehtäviä prosessorin ytimeltä toiselle ja näin tietokoneella on taas uutta intoa suorittaa sille annettuja tehtäviä. Myös pienet tauot työn lomassa auttavat. Esimerkiksi 10-15 minuutin lepotauko ohjelman suorittamisesta vastaa ihmisen mindfullness-harjoitusta.

Kouluttaudu computer experience -asiantuntijaksi ja auta tietokoneiden työhyvinvointia

Atostek aikoo korjata asian kouluttamalla computer eXperience (CX) -asiantuntijoita huolehtimaan, että Atostekin toiminnassa ja asiakasprojekteissa otetaan aina myös tietokoneen näkökulma huomioon.

Computer eXperience -asiantuntijaksi haluavalta vaaditaan ohjelmistoalan ja tietokoneiden sielunelämän tuntemuksen lisäksi myös empatiakykyä ja erityisesti kykyä asettua tietokoneen asemaan.

Jos haluat edistää tietokoneiden hyvinvointia ja koet olevasi sopiva henkilö computer experience -asiantuntijan koulutukseen, niin lähetä hakemuksesi osoitteeseen rekry@atostek.com. Lisätietoja tehtävästä ja koulutuksesta antaa Atostekin HR-vastaava Annamari Lehtinen torstaina 1.4. kello 12–15.


Artikkeli ja ilmoitus oli Atostekin vuoden 2021 aprillipla.